Vladimir Zelenski Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski takođe se obratio novinarima. Istakao je da je došao u Vašington da zahvali predsedniku SAD i američkom narodu na podršci.

On kaže da su posebno u poslednjih 30 dana rata, Ukrajina i SAD postale „pravi partneri i saveznici“.

Ukrajinski lider kaže da je to partnerstvo osetio u današnjim razgovorima, pre nego što je zahvalio Bajdenu na njegovom udelu u pomoći Ukrajini da se odbrani od Rusije.

Zelenski je nazvao odbrambeni sistem rakete Patriot koji će SAD poslati Ukrajini „veoma važnim korakom za stvaranje bezbednog vazdušnog prostora iznad Ukrajine“.

On kaže da će to „značajno“ ojačati odbranu zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

On dalje kaže da ne može da pruži više detalja iz bezbednosnih razloga, ali kaže da će odbrana zemlje biti ojačana u narednim mesecima.

On je takođe pozvao američki Kongres da odobri dodatna sredstva, rekavši da će sve to „ići ka jačanju naše globalne bezbednosti.

“Razgovarali smo o suprotstavljanju teroru iz Rusije, njihovom uništavanju naše energetske infrastrukture, moramo preživeti ovu zimu… To je za nas ključno humanitarno pitanje. Razgovaramo o sankcijama i pravnom pritisku na terorističku zemlju Rusiju”, rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO: Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar