Foto: Nova.rs/video

Svako ko je mislio da je borba gotova izgleda da je pogrešio, a svako ko je rekao da će ona ponovo doći na red čim se završe izbori izgleda da je pogodio. Pričamo o ekologiji. U poslednjih par dana zabeleženi su protesti protiv početka rada kamenoloma na obroncima Goča u Rađevici, a danas je turbulentan dan bio i u selu Lukavac kod Valjeva, gde su meštani blokirali početak iskopavanja litijuma, koje je pokrenula firma Euro litijum. I ako na sve to dodamo da će im se sutra tim povodom pridružiti u blokadi i ekološki ustanak, jasno je da će i ovo proleće obeležiti slike koje smo gledali tokom prethodne jeseni i zime, kao i da ova knjiga ekoloških pobuna u Srbiji nije zatvorena.

O svemu tome za emisiju Među nama govorili su akteri pomenutih zbivanja Zoran Savković iz organizacije Sačuvajmo Rađevice, Mirko Marković iz organizacije Marš sa Kolubare i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Kako objašnjava Mirko Marković iz organizacije Marš sa Kolubare, firma Euro litijum počela je da istražuje na samo 30-40 metara od mesta gde joj je istraživanje zabranjeno.

„Euro litijum firma ima zabranu istraživanja u južnoj regiji valjevske opštine, a sada rade u severnom delu, na samo 30-40 metara od mesta gde im je zabranjeno istraživanje“, kaže Marković.

Upitan da li je Euro litijumu tu dozvoljeno da istražuje, Marković odgovara da „to niko ne zna“.

Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da zločin koje se tu događa nad prirodom i ljudima nema granicu.

„Bezakonje i zločin nad prirodom i ljudima nema granica s obzirom da ovu državu vode ljudi koji su izdali te dozvole. Mi govorimo o firmi Euro litijum koja ima zabranu istraživanja zato što su tri porodice, a možda i više njih, značajno pogođene“, kaže Ćuta i prepričava primer jedne od tri porodice.

U pitanju je porodica Jovanović, kojoj su, kako kaže, zatrovali bunar. Koncentracija bora u njihovoj vodi je postala toliko visoka da su Jovanoviću izlazile kraste dok nije shvatio da mu je voda zatrovana. Porodica Jovanović sada ne sme da pije tu vodu niti zaliva bašte, već mora da koristi kupovnu vodu.

„Pričamo o firmi koja je već napravila jedan zločin, ljudima uništila život, zatrovala vodu i sad se pomera na manje od 500 metara na drugu lokaciju i to sve ova država gleda. Zakon je rekao da je to zabranjeno. Ako država ne fukncioniše, ako institucije ne funkcionišu, mi ćemo blokirati sutra te radove. Pošto je zakon na strani građana a institucije ne funkcionišu, šta preostaje ljudima nego da fizički spreče da im ludaci ponovo ne zatruju vodu?“ kazao je Aleksandar Jovanović Ćuta u večerašnjoj epizodi emisije Među nama.

Pogledajte celu emisiju Među nama: 

Bonus video: „Ne damo Rađevice“: Protest zbog ekološke katastrofe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi