Foto: Screenshot/Twitter

Sigurnosne kamere postavljene na kući u gradu Agadiru na jugozapadu Maroka zabeležile su bljesak plave svetlosti koji se na nebu pojavio tri minuta pre nego što je razorni zemljotres, magnitude 6,8 u pogodio sela u planinama, 72 kilometra južno od glavnog grada Marakeša, u Maroku.

Potres u Maroku za sada je odneo više od 2.800 života, a u njemu je povređeno 2.500 ljudi.

Slični su bljeskovi uočeni na nebu iznad Turske kada je tu zemlju i Siriju, početkom februara ove godine pogodio potres magnitude 7,8 u kojem je poginulo skoro 60 hiljada osoba.

O bljeskovima poput ovog koji je zabeležila sigurnosna kamera u Agadiru piše se već hiljadu godina, navodi The Jerusalem Post, a prenosi N1 Zagreb.

Postoje teze da su bljeskovi svojevrsna reakcija na tektonski pritisak, seizmičku aktivnost ili erupcije vulkana. Ne pojavljuju se uvek, a najčešće se pojavljuju u blizini epicentra potresa i oko trenutka kada se potres dogodi. Najčešće se mogu videti tamo gde je tektonski pritisak najveći.

Bljeskovi su prvi put zabeleženi 1965. godine u Japanu, a uočeni su i 2008., 2009. i 2017. za vreme potresa u Kini, Italiji i Meksiku, prenosi Jutarnji list.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare