Foto: AP Photo/Mark Baker

Odluka australijskih vlasti da ukinu vizu najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, a potom i odluka suda da ga deportuje u Srbiju izazvala je ogromnu pažnju svetske javnosti. Iako je Đoković napustio Australiju pognute glave, prethodna dešavanja zauvek će etiketirati Australiju kao zemlju koja pravila stavlja iznad ljudi i doneti joj nepopravljive diplomatske posledice, međunarodnu sramotu i gnev Đokovićevih pristalica, piše britanski BBC.

Tokom protekle dve nedelje, savezna vlada je bila nepokolebljiva da istakne da niko nije iznad pravila, čak ni svetski broj jedan. Princip je isključiv, jednostavan i jasan, ali način na koji se sprovodi je sve samo ne to.

Pročitajte još:

Pre nego što je Đoković stigao u Australiju, premijer Skot Morison rekao je da će teniser prvim avionom biti poslat kući ako njegova dokumenta ne budu potpuna po dolasku u Melburn.

„Pravila su pravila“, ponovio je Morison kada je Đokoviću ukinuta viza sledećeg dana i pri tom stavu je ostao do kraja sage.

Kada je Đoković osporio odluku, Morison je rekao da o tome odlučuje sud.

Ipak, odjednom je odluka počela da izgleda klimavo, a vlada da traži više vremena, koje sudija uskraćuje. Takođe, postavlja se pitanje i zašto je Đokoviću uopšte dozvoljeno da uđe u avion.

Cela stvar je mogla da se završi kada je sudija Entoni Keli odlučio u Đokovićevu korist – pozivajući se na grešku u procesu na aerodromu u Melburnu – i naredio vladi da mu vrati vizu i izvuče ga iz pritvora.

To se nije dogodilo.

Ministar za imigraciju Aleks Hok imao je mogućnost da iskoristi svoja izvršna ovlašćenja da ukine vizu i deportuje Đokovića, što je i učinio.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Cilj ovakvog postupanja uglavnom je politički, ali postoje dva problema.

Prvo, Morisovona administracija je osramoćena. Za Australijance, a i za svet, političari sprovode pravila koja sami ne razumeju ili su im nejasna. Takođe se čini da ne razgovaraju jedni sa drugima.

Drugi nema veze sa tenisom, već sa koronom. Novi Južni Vels i Viktorija nedeljama prijavljuju desetine hiljada slučajeva novozaraženih. Bolnice su u haosu, a broj smrtnih slučajeva raste. Australija nameće kovid pravila koja su među najstrožijim na svetu.

Australijanci su uradili sve što se od njih tražilo. Vakcinisali su se i sada dobijaju buster doze, ali ipak, omikron soj bukti među njima, piše BBC.

Onda se pojavio Đoković, a haos je postao još veći.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/JAMES ROSS

Postoji i neslaganje oko toga kada je saznao da ima koronu. Đoković je u svojoj izjavi koju je dao te nedelje naveo da je saznao 17. decembra. Međutim, u izjavi koju je pod zakletvom dao sudu je naveo da je pozitivan test potvrđen 16. decembra.

„Da je ovo neko od nas, da li bi nas pustili da uđemo?”, zapitao se jedan od korisnika Tvitera.

Sigurno da ne bi. Ali, Đokovića, uprkos stalnom insistrianju na isključivim pravilima – jesu.

Politička prepirka između državnih i saveznih vlada, prekid komunikacije, nejasna pravila, nevakcinisani poznati sportista koji je prekršio kovid pravila – sve to stvara zbrku koju političari sada pokušavaju da isprave, ali kako se čini bezuspešno, uprkos izborima koji su zakazani za maj ove godine.

BONUS VIDEO: Đokoviću drugi put odbijena viza – Šta Beograđani misle o tome

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram