Foto: Nevar inc / East2West News / Profimedia, Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Katerina Tihonova, ćerka ruskog predsednika Vladimira Putina, nekoliko puta je putovala u Austriju, Nemačku i Švajcarsku sa naoružanim telohraniteljima, a vlasti navodno nisu znale ništa, piše austrijski medij heute.at.

Kako se navodi, ćerka Vladimira Putina neprimećeno ušla u Nemačku najmanje 20 puta od 2015. godine. Ovo je rezultat istraživanja ruske istraživačke platforme „IStories“. Tihonova je bila u pratnji naoružanih telohranitelja iz FSO ruske predsedničke garde. Nemačke vlasti godinama ne reaguju na posete, iako je Putinova ćerka ušla u zemlju pod pravim imenom.

Međutim, na listi poseta 36-godišnjaka nije bila samo Nemačka, već i Austrija.

Kako pokazuju istraživanja „STANDARD” i „paper trail media”, alpska republika je bila i jedna od destinacija za putovanje ćerke šefa Kremlja. Navodi se da su najmanje četiri puta sletela na bečki aerodrom u Švehatu između 2015. i 2019. godine. Kao i prilikom putovanja u Nemačku, Tihonova je i u Austriju došla sa naoružanim čuvarima, navodi se u izveštaju.

Katerina Tihonova
Katerina Tihonova Foto:Andrei Rublev’s Museum / WillWest News / Profimedia

Vlasti nisu ništa znale

Kako pišu austrijski mediji, vlasti kako u Nemačkoj, tako i u Austriji nisu znale ništa o letovima iz Tihonove. Kako navodi „STANDARD”, Ministarstvo spoljnih poslova „nije primilo nikakvo obaveštenje o boravcima pomenutog lica od strane ambasade Ruske Federacije“. Iako Putinova ćerka nije morala da obavesti vlasti pre dolaska, to bi omogućilo vlastima da bolje procene bezbednosnu situaciju, navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju Špigla, telohranitelji koji su je pratili tokom putovanja su bili iz FSO ruske predsedničke garde – i verovatno nisu bili potpuno nenaoružani tokom svog boravka, piše austrijski medij heute.at.

Rezervisano 300 letova

Putinova mlađa ćerka je takođe poslednjih godina putovala u Švajcarsku češće nego što se ranije znalo. Podaci o rezervacijama njenih letova pokazuju da je rezervisala 300 letova u poslednje četiri godine, piše „Sontagscajtung”. Popularne destinacije za putovanja bile su obala Crnog mora na Krimu, Minhen – gde živi njen partner – i takođe Švajcarska.

Od ranije se znalo da je Tihonova bila u Ženevi 2012. godine, na Svetskom prvenstvu u rokenrol plesu u Vinterturu 2013. i na VEF-u u Davosu 2015. godine. Istraživanja su sada otkrila da je 2016. godine ponovo bila u Vinterturu, na takmičenju „Svetske rokenrol konfederacije”.

Rezervisana noćenja za telohranitelje

Kada je boravila u Švajcarskoj odsedala bi u hotelu Park Vinterthur. Pored sobe za sebe, priča se da je rezervisala sobe za tri muškarca. Verovatno je reč o telohraniteljima ruske predsedničke garde, kako nastavlja „Sontagscajtung”.

U Nemačkoj su telohranitelji Tihonove izazvali pometnju.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

„Naoružani telohranitelji iz ruske predsedničke garde neprimećeno se provlače kroz Bavarsku i nikoga nije briga“, kritikovao je SPD stručnjak za unutrašnje poslove Sebastijan Fidler. Slučaj pokazuje da Nemačka nije razvila nikakve strategije da se suprotstavi ruskim agentima i njihovim aktivnostima.

PROČITAJTE JOŠ:

U Švajcarskoj, prema švajcarskom Federalnom odeljenju za spoljne poslove, lica zaštićena međunarodnim pravom u pratnji stranog bezbednosnog osoblja moraju da podnesu zahtev Federalnoj policiji Fedpol za dozvolu za nošenje oružja. FDFA nije želela da otkrije „SonntagsZeitungu” da li je to bio slučaj, piše austrijski medij heute.at.

Nekoliko letova od Moskve do Ciriha i nazad

Posle plesnog takmičenja u Vinterturu 2016. Tihonova je još nekoliko puta završila u Cirihu. U decembru 2016., januaru 2019. i januaru 2020. Uvek je letela ruskom kompanijom Aeroflot i rezervisala povratno putovanje u Moskvu za sledeći dan.

SAD i EU su uvele sankcije Katerini Tihonovoj tek u aprilu 2022. godine zbog invazije koju je njen otac pokrenuo na Ukrajinu, iako su se imena 150 Rusa već našla na listi sankcija zbog aneksije Krima.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar