Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN,EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mađarska je potpisala sporazum sa Rusijom o dodatnom snabdevanju gasom, saopštio je portparol vlade Zoltan Kovač. Ovaj sporazum predviđa da gas u Mađarsku stiže preko Srbije.

Prema sporazumu, do 5,8 miliona kubnih metara gasa dnevno će se slati u Mađarsku „povrh ugovorene količine koja je već na snazi“, rekao je Kovač.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, koji se trenutno sastaje sa drugim ministrima spoljnih poslova Evropske unije u Pragu, rekao je da će se sporazumom koji predviđa da se gas u Mađarsku šalje preko Srbije znači da će njegova zemlja ove zime imati dovoljno gasa.

Gasprom
Gasprom Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Mađarska je potpisala dugoročni ugovor da dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa (bcm) godišnje iz Rusije preko gasovoda Turski tok i još milijardu kubnih metara gasa iz Austrije.

Pročitajte još:

Inače, Mađarska je u velikoj meri zavisna od ruskih izvora energije i dobija oko 80 odsto svog gasa od Gasproma zbog čega se i protivi bilo kakvim sankcijama EU na ruski gas.

Podsetimo, Gasprom je zaustavio ili ograničio isporuke za desetak zemalja članica, a juče je zatvorio podmorski gasovod Severni tok Rusija-Nemačka na tri dana zbog održavanja.

BONUS VIDEO Vučić gasio svetlo u stanu da bi štedeo struju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare