Foto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia, East2West News / Profimedia,EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Bogata Ruskinja Irina Izmestieva koja je misteriozno preminula u Londonu povezana je sa imovinskim sporom u koji je direktno uključen ruski predsednik Vladimir Putin.

PROČITAJTE JOŠ:

Njen suprug Igor Izmestiev, bivši senator koji je trenutno u ruskom zatvoru, razbesneo je krug lidera Kremlja odbijajući da napusti i proda porodični „zamak“ vredan 35 miliona funti, koji je bio blizu Putinove službene rezidencije Novo-Ogarjevo.

Naporni imovinski spor se dogodio 2006. godine kada je mužu Izmestieve rečno da buka redovnih porodičnih vatrometa nervira Putina, njegovu tadašnju ženu Ljudmilu i njihove ćerke, kao i njihove kućne ljubimce pse i kozu zvanu Skazka, prenosi Dejli mejl.

Još bliži komšija kojeg je Izmestiev navodno naljutio bio je Nikolaj Patrušev, tadašnji šef tajne službe FSB, naslednika KGB, koji je u Britaniji bio povezan sa odobravanjem trovanja disedenta Aleksandra Litvinjenka polonijumom-210 2006. godine. Petruševa su SAD sankcionisale nakon trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Solsberiju 2018. godine.

Naftnom i brodarskom magnatu Izmestievu je ponuđen dogovor da proda imovinu i da se preseli na drugo mesto, ali je navodno zahtevao 35 miliona funti (42 miliona evra), kako je tada objavljeno.

Pritom su ga optužili za pohlepu i rekli su da je daču (seosku kuću, vikendicu) izgradio nelegalno na zaštićenom zemljištu i da mora da je sruši, o svom trošku.

Zatim su protiv njega otvorili krivičnu istragu zbog navodnog naručivanja ubistva, za koja je prema izveštajima kasnije osuđen na doživotnu kaznu.

Putin je 2018. godine odbio poziv da pomiluje Izmestieva za kojeg su mnogi tvrdili da je nevin. Izmestiev nastavlja da robija i dalje u zatvoru „Beli labud“, gde boravi sa kanibalima i serijskim ubicama.

Poznatiji ruski emigrant Evgenij Čičvarkin (47) tajkun koji se bavi mobilnim telefonima i koji važi za Putinovog neprijatelja, pobegao je iz Moskve 2009. godine, a sada je zbog slučaja Izmestieve kontaktirao MI5.  Tvrdio je da je ona umrla usled ovog preokreta u imovinskom sporu koji je uključivao „ogromne iznose“, ali nije precizirao o kom je sporu reč, niti da li je spor u vezi sa ranijim sukobom porodiec koja je izgubila svoj dom u blizini Putinove rezidencije.

Dodao je da je ovo „izuzetno čudna slučajnost“.

„Uvek je čudno kada osoba umre u novoj fazi imovinskog spora“, naveo je.

Upitan da li veruje da postoje razlozi za istragu o smrti Izmestieve, dodao je: „Kada osoba iznenada umre u takvim okolnostima, u takvom dobu… Danas mladi, veseli snažni ljudi ne umiru tek tako. Ovo je izuzetno čudna situacija, ali ne iznosim zaključke“.

Ruskog poslanika Aleksandra Khinšteina, koji je bio deo Putinove partije „Jedinstvena Rusija“, cirale su ruske novine ističuću da je „Putin povremeno bio svedok bučnih zabava, roštilja i vatrometa koje je priređivao Izmestiev“.

„Predsednikova administracija je pregovarala sa njim da mu tu kuću zamene drugom. Ali pohlepa ga je uništila. Kada počelo pregovaranje, naredio je procenu kuće i ona je iznosila 42 miliona evra. Tada je pažnja pala na zakonitost izgradnje objekta“, dodao je.

Ugledna moskovska novinarka Julija Letinjina, vodeći Putinov kritičar, prokomentarisala je spor.

„Tokom sukoba je Izmestiev očigledno iznervirao predsednika odbijajući da proda svoju vikendicu po ponuđenoj ceni. Ne mogu da se zapitam da li bi se suoči sa optužbama za ubistvo da je prodao vikendicu“, rekla je.

Dok je spor bio u toku, Izmestiev, je preselio supurgu i ćerke u London. Ubrzo nakon toga je 2007. godine odleteo u Biškek gd ga je FSB uhapsio i prebacio u Moskvu gde mu se sudilo, što je rezultiralo doživotnom robijom.

Tada je rekao: „Otet sam, sve je u novcu“.

Irina je sada pronađena mrtva, a Dejli mejl piše da je vodila pravnu borbu proti ruske vlade da oslobodi njenog muža. Obratila se navodno Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, što je potez koji bi mogao da napravi problem Kremlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar