Deripaska vila Foto: Vuk Lajović/Vijesti.me, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruski oligarh Oleg Deripaska, čiju je vilu u Vašingtonu FBI nedavno pretresao, godinama je poslovao u susednoj Crnoj Gori. Pored nekoliko kompanija koje su mu pomogle da se obogati i umešanosti u parlamentarne izbore, Deripaska je vlasnik i luksuznog kompleksa na Platamunima kod Kotora.

Pored opšte poznatog bliskog odnosa sa Vladimirom Putinom, Deripaska je uspeo da privuče svetksu pažnju učešćem u brojnim aferama. Tako je prvo postao poznat zbog braka sa Polinom Jumaševom, unukom bivšeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina i ćerkom Valentina Jumaševa, Jeljcinovog zeta i bliskog savetnika.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bio je jedan od aktera afere „Ribkjegt“, kada je opozicionar Aleksej Navaljni objavio snimak na kome se nalazi Deripaska sa eskort damom Nastjom Ribkovom. Provodu na jahti prisustvovao je i Sergej Prihodko, tadašnji savetnik Dmitrija Medvedeva. Čitava afera dobila je naziv „Ribkgejt“, a Deripaskini saradnici tada su isticali da je to samo pokušaj diskreditacije uticajnog oligarha.

Omiljeni oligarh ruskog presednika svoj pečat ostavio je i na našem podneblju, preciznije u Crnoj Gori. Susedna zemlja privukla je pažnju Deripaske ranih 2000. godina. On je osnovao Kombinat aluminijuma, koji je bio zadužen za proizvodnju polovine crnogorskog izvoza.

Kako je retko kad uspevao da odoli prilici da se umeša u političku delatnost, od 2005. godine podržava nezavisnost Crne Gore. Kao vid pomoći crnogorskim vlastima ponudio je i svoje savetnike, među kojima je Pol Manafort.

Oleg Deripaska
Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Tako je Crna Gora postala ključna lokacija saradnje Manaforta i Deripaske.

Ipak, ljubav Crne Gore i Deripaske na kratko prekinuta je kada su kompanije u vlasništvu ruskog oligarha pokrenule arbitražne postuoke protiv države. One traže obeštećenje u vrednosti od više stotina miliona evra zbog propale investicije u Kombinatu aluminijuma. U tri arbitražna postupa sud je presudio u korist Crne Gore, a Deripaska je lično pokrenuo poslednji postupak pred arbitražnim sudom u Hagu.

Ipak, on je nastavio da pomaže zemlju u kojoj je stekao veliku količinu novca, pa je tako njegova fondacija „Volnoe Delo“ donirala Kliničkom centru Crne Gore jednu od najmodernijih laboratorija za PCR testiranje koja, kako je saopšteno, može da analizira do 600 testova dnevno.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Svet u krizi, Deripaska zarađuje i gradi

Brojne svetske kompanije su tokom 2020. godina pretrpele milionske gubitke zbog koronavirusa i krize koju je doneo. Međutim,  firma „Overseas assets management“ koju  kontroliše ruski milijarder, prošle godine ostvarila je pozitivan poslovni rezultat od 1,6 miliona evra.

Pored toga, Deripaska je vlasnik jednog od najatraktivnijih rezidencijalnih kompleksa na jadranskoj obali u vrednosti od 50 miliona evra.

Kompleks objedinjuje dve spojene palate, koje su obložene mermerom i prostiru se na 1.600 kvadrata. Osim dve centralne građevine, on poseduje i devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata. Njegova kompanija je 2010. godine od Opštine Kotor dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbeđenje, pisale su tada podgoričke „Vijesti„.

Ruski novac za izbore

Nekoliko istraga je pokrenutno nakon parlamentarnih izbora 2016. godine. Da li je i kojim tačni kanalima ruski nova uzazio u Crnu Goru predmet je istrage. Kancelarija američkog trezora saopštila je da postoje dokazi koji upućuju na to da je Oleg Deripaska finansirao jednu političku partiju u vreme pomenutih izbora.

Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV / POOL ITAR-TASS POOL

„Iza te informacije stoji država SAD, a ne samo mediji koji se pozivaju na svoje izvore. Zato su ruski mediji tome dali veću pažnju nego ranije. Taj isti faktor govori da tu informaciju treba procenjivati kao verodostojniju od informacija koje su bile nezvanične i koje su plasirali zapadni mediji“, istakao je tada dopisnik ruskog Komersanta Genadij Sisojev.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore vodilo je krivičnu i finansijsku istragu o događajima koji su prethodili parlamentarnim izborima 2016. godine. U toku je sudski postupak o pokušaju „državnog udara“ u kome su dvojica ruskih državljana i oficira GRU-a optuženi za organizaciju i finansiranje nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori i pokušaj terorizma.

BONUS VIDEO Prirodne lepote Crne Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare