Kijev baza Vasikiv Ukrajina
Kijev baza Vasikiv Ukrajina Foto:REUTERS/Thomas Peter

Raketni napad pre svitanja na Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednosti u kome se obučavaju pripadnici ukrajinskih trupa na severozapadu zemlje doveo je rat do praga snaga NATO-a, koje se nalaze samo desetak kilometara dalje na poljskoj granici i označio značajno širenje rata, u trenutku kada Rusija pokušava da zaustavi dotok oružja u državu. Prema najnovijim informacijama, u napadu je ubijeno 9 osoba, a najmanje 300 je povređeno.

„Na Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednosti ispaljeno je osam projektila“, saopštili su ukrajinski vojni i lokalni zvaničnici, piše Njujork Tajms.

Pročitajte još:

Sistemi protivvazdušne odbrane su presreli neke, ali nekoliko projektila se zaglavilo u bazi, ključnom logističkom čvorištu i centru za obuku stranih boraca. Bilo je izveštaja o žrtvama, ali to niko od zvaničnika još uvek nije potvrdio.

Gađana baza je takođe, bitna karika u procesu dopremanja oružja od NATO saveznika u Ukrajinu. Stoga, u obzir treba uzeti to što je Rusija je u subotu upozorila da će se oružje poslato Ukrajini smatrati „legitimnim ciljevima“ ruskih snaga.

Samo nekoliko sati kasnije, Sjedinjene Države su dodatno isprovocirale Moskvu obećavajući dodatnih 200 miliona dolara za oružje i opremu namenjeno Ukrajini.

Pukovnik Anton Mironovič, portparol Oružanih snaga Ukrajine, potvrdio je napade, ali nije mogao odmah da iznese detalje o žrtvama.

Jedan očevidac koga su kontaktirali telefonom nekoliko trenutaka nakon što su projektili pogodili rekao je da je objekat bombardovan i da ne može da razgovara. Poslao je fotografije zapaljene baze.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov napad je nazvao „terorističkim činom“ i ponovio je poziv da NATO iznad Ukrajine uvede zonu zabranje letenja.

Ukrajina rat Volnovaka
Ukrajina Volnovaka ruske trupe Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko

Inače, baza se nalazi na oko 90 kilometara od centra grada Lavova. Pre rata, NATO je ovaj grad koristio za obučavanje ukrajinske vojske.

U bazi su radili vojnici iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kanade, Italije i mnogih drugih, a u njoj se poslednjih nedelja organizuju i obučavaju strani borci koji su se dobrovoljno prijavili da pomognu Ukrajini. Ukrajinska vlada procenjuje da se oko 20.000 ljudi iz celog sveta prijavilo za ukrajinsku Međunarodnu legiju.

Procenjuje da su nekoliko hiljada njih Amerikanci , ali se još uvek ne zna koliko je SAD državljana bilo u bazi tokom napada.

„Jedna od oštećenih zgrada nalazila se u delu gde su američki, kanadski i drugi strani vojni instruktori boravili pre rata“, kaže štabni narednik Džonatan Noris, koji je radio kao televizijski novinar za američku vojsku i izveštavao o multinacionalnoj obuci u bazi.

Pukovnik Mironovič, rekao je u intervjuu za Njujork tajms da se u bazi trenutno obučava do hiljadu stranih boraca.

Ruska vojska tenkovi trupe rat Ukrajina
Ruske trupe u blizini grada Volnovaka Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko

„Imamo do hiljadu stranaca koji su u u jednoj od oblasti obuke. A najveštiji, dobro pripremljeni stranci su već raspoređeni na liniju fronta i priključeni su jedinicama oružanih snaga Ukrajine.“, rekao je Mironovič.

Mirovnič je dodao i da se oni se bore sa Ukrajincima rame uz rame, na najopasnijim linijama fronta.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)