Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)/Handout via REUTERS TV

Stepan Latipov, beloruski aktivista koji je pokušao da izvrši samoubistvo tokom sudskog ročišta u Minsku, nalazi se u bolnici u indukovanoj komi. Centar za ljudska prava Viasna 96 u Belorusiji izvestila je da je Latipov u utorak operisan nakon što je povredio sebe, ali da nema oštećenja vitalnih organa. Zašto je Latipov pokušao da digne ruku na sebe?

PROČITAJTE JOŠ:

On je zabio sebi nož u vrat tokom saslušavanja zbog navodnih pretnji koje su beloruske vlasti uputile njegovoj porodici ako se on ne izjasni krivim. Suočava se i sa dodatnom optužbom za prevaru koju on takođe negira.

Pre nego što se povredio, Latipov je potvrdio ocu da su tokom sudskog postupka istražitelji pretili otvaranjem krivičnih slučajeva protiv njegove rodbine i saradnika ako ne prizna krivicu.

„GUBOPiK (Glavna uprava beloruskog ministarstva unutrašnjih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije) došao je kod mene i upozorio da ću ako ne priznam krivicu biti bačen u ćeliju sa okorelim kriminalcima i da će pokrenuti slučajeve protiv moje rodbine i komšija“, rekao je Latipov pre nego što je povredio sebe, prenosi Viesna 96.

Beloruska liderka opozicije Svetlana Tihanovska je tvitovala o slučaju Latipov i pozvala je na okončanja državnog terora, prenosi CNN.

„Pretili su mu progonom porodice ako ne prizna krivicu. To je rezultat državnog terora, represije i mučenja u Belorusiji. Moramo to odmah da zaustavimo“, napisala je.

Latipov je zadržan 15. septembra 2020. godine nakon što mu je policija tražila ličnu kartu kada je nadgledao oslikavanje političkog murala u Minsku.

Optužen je za pokretanje opozicionih medija i pružanje otpora policiji tokom hapšenja prošlog septembra. Državni mediji su tada izvestili da je Latipov nameravao da otruje policajce – u njegovom stanu su navodno pronađene hemikalije. Ali ovo nije uključeno u optužnicu koja je pročitana na sudu.

 

Beloruski opozicioni kanal Nexta na Telegramu je prvi objavio uznemirujući snimak, a kasnije su javili da je Latipov operisan i da je njegovo stanje zadovoljavajuće.

Belorusko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je 41-godišnjak u stabilnom stanju nakon što su mu lekari u bolnici pod anestezijom pružili pomoć, javlja Rojters. Ministarstvo nije imenovalo Latipova.

Latipov je jedan od brojnih aktivista, novinara i demonstranata koji se u Belorusiji suočavaju sa optužbama. Hapšenje novinara Romana Protaševiča i njegove devojke Sofije Sapege izazvalo je međunarodno negodovanje prošle nedelje. Par je uhapšen nakon što je avion Rajanera bio prinuđen da sleti u Minsku. Svetski mediji ističu da je avion presretnut dok je leteo preko Belorusije ka Litvaniji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare