Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Svakodnevni brifinzi američkog predsednika Donalda Trampa o pandemiji koronavirusa prerasli su, kažu mediji u „noći otvorenog mikroba“ prepune „dezinformacija“. Iako su svi toga svesni, i dalje se svaki trenutak njegovog obraćanja emituje na kablovskim televizijama.

Nacionalne televizijske emisije, posebno tri glavne mreže, suočavaju se sa paradoksom. Sa jedne strane, rejtinzi i apetit gledalaca nikada nije bio veći, posebno za emisijama koje idu uživo, dok sa druge strane novinari, često i oni na Trampovom Foks Njuzu, koji su zbog njegovih obraćanja probili sve rekorde gledanosti, suočavaju se sa činjenicom da postaju emiter propagande i dezinformacija.

Uprkos internim sukobljavanjima među producentima i novinarima, šefovi MSNBC-a, CNN-a i Foks Njuza još u četvrtak su odlučili da ipak emituju svaki trenutak Trampovog samo-čestitanja, bez obzira na to što on iznosi neistine o virusu i uprkos tome što SAD postaje novo svetsko žarište pandemije.

Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Sesije iz Bele kuće

„Ove sesije Bele kuće, koje su naizgled imale za cilj da javnosti daju kritične i istinite informacije o ovoj zastrašujućoj krizi, u stvari deluju protiv tog cilja“, napisala je Margaret Salivan, kolumnistkinja Vašington Posta, rezimirajući zabrinutost.

„Umesto toga, oni su postali svakodnevna pozornica za Trampa da svira svoje najveće hitove zarobljenim članovima publike. Dolaze u potrazi za informacijama o životu ili smrti, ali evo šta oni od njega dobijaju: samoograničavanje … prepirku medija … preterivanje i neistinite laži.“

Domaćin emisjie „Ujutru sa Džoom“, Džo Skarborf tvitnuo je tokom Trampovog brifinga u ponedeljak kako „ne postoji javna korist od ovog brifinga“, a mreže kablovskih vesti bi trebalo da „prekinu“. Voditeljka MSNBC-a Rejčel Madov, takođe je u više navrata tražila da vesti prestanu sa prenosom Trampovih izjava uživo, rekavši da predsednički dnevni komentari doprinose širenju dezinformacija.

Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Njegove laži koštaće nas života

„Da je na meni, a nije, prestala bih da prenosim te brifinge na TV-u uživo“, rekla je Madov u svojoj emisiji ranije ove nedelje. „To su dezinformacije. Ako predsednik na kraju kaže bilo šta istinito, možete to pustiti, ali ako nastavi da laže kao što svakodnevno čini, povodom ovako važnih stvari, trebalo bi da prestanemo to da emitujemo. Iskreno, koštaće nas života. “

Nekoliko službenika CNN-a i MSNBC-a priznalo je da emitovanje Trampovih brifinga pojačava širenje dezinformacija o bolesti i njenom potencijalnom izlečenju. U jednom slučaju, Trampova entuzijastična promocija leka protiv malarije, hlorokin, kao terapije za COVID-19, navodno je podstakla stariji bračni par da uzme otrovnu verziju ove hemikalije, što je rezultiralo time da je supruga smeštena u jedinicu intenzivne nege, dok je njen suprug umro.

Insajder NBC Njuza, međutim, rekao je da brifinge iz Bele kuće ne bi trebalo zanemariti, već ih temeljno pokriti i emitovati, ali uz novinarsku proveru činjenica.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Odnosite se prema Trampu kao prema virusu

Priznajući da je Tramp često izvor pogrešnih informacija, insajder NBC Njuza dodao je: „Mislim da je najbolji način da se odnosite prema predsedniku, onako kako se odnosite prema virusu. On mora biti zadržan i stavljen u karantin, a njegove neistine moraju da se pročišćavaju kako se ne bi obrušile na vas. “

U četvrtak uveče, nakon što su ustanovljeni brojni smrtni slučajevi zbog infekcije koronavirusa u SAD-u, a zdravstveni radnici prvi su se suočili sa neadekvatnim bolničkim prostorijama i medicinskom opremom, a Tramp je započeo brifing iz Bele kuće, žaleći se na priču iz Vašington Posta, citirajući Džeja Inslija iz demokratske vlade države Vašington, koji je rekao „ponašajte se kao lider što priliči nekome poput kvoterbeka Toma Brejdija“.

Pročitajte još:

Kad je američki novinar azijskog porekla pitao predsednika, koji je COVID-19 inače nazivao „kineskim virusom“: „Šta on radi na suzbijanju zločina i mržnje prema ljudima azijskog nasleđa?“, Tramp je odgovorio:“Pa, ne znam. Sve što znam je ovo: azijski Amerikanci u našoj zemlji fantastično rade. Ja sam im vrlo blizak, kao što znate. I oni fantastično rade. I mislim da cene posao koji obavljamo. “

Kada je Trump napustio podijum i potpredsednik Majk Pens preuzeo dužnost, MSNBC je nastavio sa prenosom brifinga, dok ga je CNN isekao, tako da su Volf Blicer i medicinski dopisnik dr Sanjai Gupta isekli lažne tvrdnje predsednika i vratili brifing u trenutku kada su vladini lekari Entoni Fauči i Debora Birk održali svoje izlaganje.

Foto: EPA-EFE/Bryan R. Smith

Montaža brifinga

„Možemo emitovati početak brifinga, zatim odseći deo kad krenu laži i vratiti prenos kad laži prestanu“, rekao je jedan od proizvođača kablovske mreže.

„Nedelja je bila poput noći na otvorenom“, rekao je službenik MSNBC-a za „Dajli Best“ dodajući da Trampu možda sve ovo koristi za dobijanje političkih rezultata, posebno jer „ljudi žele da veruju da je on zaista dobio informacije o koroni iz proverenih izvora. Kad shvate da je sve privid, shvatiće i da jedu pesak.“

„Tako su puni dezinformacija. Neko je već umro zbog toga „, rekao je drugi insajder MSNBC-a, citirajući priču o čoveku iz Arizone koji je popio rastvor za akvarijum za ribe, hlorokin sa fosfatom, nakon što je čuo da je Tramp tvrdio da ovaj lek pomaže u lečenju od koronavirusa.

U ponedeljak su CNN i MSNBC isekli Trampovo neobično dugo izlaganje, posle sat vremena, dok je Foks Njuz emitovao do kraja.

„Naravno da jesu“, rugao se kolega sa CNN-a. „I juče su (utorak) priredili propagandni šou“.