Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Vogel

Plan savezne američke vlade za borbu protiv koronavirusa upozorava da će pandemija trajati "18 meseci ili duže", a da će se manifestovati u "više talasa" koji će dovesti do nestašica širom zemlje i ugroziti zdravstveni sistem SAD.

Njujork tajms piše da je plan objavljen istog dana kada je američki predsednik Donald Tramp proglasio vanredno stanje, a da je cilj ovog plana da se aktiviraju sve vladine agencije kako bi se eventualno iskoristile posebna predsednička ovlašćenja za mobilizaciju privatnog sektora.

„Moglo bi da dođe do nestašica koje će se odraziti na zdravstveni sistem, službe za hitne slučajeve i druge elemente kritične infrastrukture“, navodi se u planu. Dodaje se da bi tako savezne i lokalne vlasti, kao i komunikacioni kanali, mogli da budu manje pouzdani.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ted S. Warren

 

Pročitaj i:

Njujork tajms je imao uvid u ovaj plan iako on nije namenjen javnosti. Plan je birokratski, ali na neki način pokazuje da se Tramp, nakon što je nedeljama umanjivao značaj pandemije i novog koronavirusa, govoreći čak da će virus čudesno nestati sam od sebe, konačno uozbiljio.

U pismu koje je senator Bob Menendez iz Nju Džerzija uputio američkom predsednikom navodi se da iako je reakcija aktuelne administracije bila takva kakva jeste, „i dalje postoje koraci koji se mogu preduzeti kako bi se ublažila šteta“ koju će pandemija neupitno naneti Sjedinjenim Državama na mnogo ravni.

Zvaničnici Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i eskperti u oblasti epidemiologije, saopštili su prethodno da bi u jeku pandemije koronavirusa u Americi moglo da bude zaraženo izmeđo 160 i 214 miliona ljudi, a da bi moglo da premine čak 1,7 miliona Amerikanaca.

Proračuni Centra i stručnjaka predviđaju da bi hospitalizacija mogla da bude neophodna za 2,4 do 21 miliona ljudi u SAD, prenosi Njujork tajms, što bi moglo da dovede do kolapsa bolničkog sistema u Americi koji raspolaže sa 925.000 bolničkih kreveta.

Američki zdravstveni radnici spremaju se, u međuvremenu, za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer postoji dosta sličnosti između običnog gripa i koronavirusa, a u prvom talasu u SAD je od gripa obolelo 26 miliona ljudi, dok ih je 14.000 umrlo.