Foto: Printscreen/ FoNet

Zagreb je teško oštećen, u centru grada su velike štete, padale su fasade i uništeni automobili. Pao je i vrh tornja zagrebačke katedrale, a građani su izašli na ulice koje su prepune cigle i delova fasade.

“Zemljotres koji je jutros pogodio Hrvatsku, jačine 5,5 po Rihteru, najjači je u poslednjih 140 godina”, izjavio je danas premijer Andrej Plenković i pozvao gađane na oprez.

Na ulicama glavnog grada Hrvatske su vatrogasci i vojska, koji su intervenisali na mestima gde je bilo zaglavljenih građana u stanovima i liftovima.

Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu takođe je oštećena u potresima koji su danas pogodili Zagreb. Zgrada ima ozbiljna oštećenja, urušio se deo krova, oštećeni su dimnjaci, potvrdili su iz Hrvatskog sabora ističući da u zgradu niko ne može da uđe dok to ne odobre statičari.

Znatna šteta nanesena je i Zagrebačkoj katedrali. Sa južnog tornja otpao je vrh na kome se nalazi krst i oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je pretrpeo još veću štetu nego katedrala.

U snažnom zemljotresu oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, a povređenih nema, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve uz neoliko fotografija oštećenog hrama.