Foto: Pink, Privatna arhiva

Uticaj medija danas je mnogo veći nego što je bio ikada ranije i zato je važno da budu profesionalni i objektivni. Iz tog razloga pokušavam da iznesem objektivan stav, kako bi javnost, laička i stručna, mogla da razume logiku odluke o privremenoj zabrani reemitovanja jutarnjeg programa u okviru televizija Pink, i da pokušam da objasnim da funkcionišemo nezavisno od politike, već isključivo vođeni zdravim razumom, u razgovoru za Nova.rs priča prof. dr Branko Bošković, predsednik Saveta Agencije za elektronske medije (SAEM) u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Odluka SAEM o privremenoj zabrani Jutarnjeg programa Televizije Pink u Crnoj Gori u narednih pola godine, usledila je kao opomena zbog, kako su naveli u Agenciji, neprimerenog izveštavanja ove televizije, 27. avgusta o masovnom ubistvu u Cetinju.

“Takvim izveštavanjem o uzrocima tragedije prekršena je Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih”, sopšteno je iz SAEM, a odluka je doneta u cilju zaštite javnog interesa Crne Gore.

Ubrzo je međutim usledio napad “kao najbolja odbrana” iz Srbije, od strane Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), čiji su članovi izrazili sumnju da je odluka crnogorskog regulatora isključivo politički motivisana.

„U njoj nema ni tragova profesionalizma, a o poštovanju zakona i Konvencije nećemo dalje trošiti reči, jer toga svakako nije ni bilo“, zaključuje se u saopštenju REM.

Aleksandra Janković i Olivera Zekić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na njihovu opasku reagovao je profesor Bošković, rekavši za Nova.rs da je Agencija za elektronske medije (AEM), što podrazumeva i Savet, nezavisno regulatorno telo.

“Jedna od osnovnih pretpostavki nesmetanog rada Saveta je upravo nezavisnost. Smatram da je Savet, makar od vremena od kada sam ja tu, a to je od aprila 2021. godine, potpuno nezavisno i profesionalno odlučivao o svemu što je bilo na dnevnom redu. Ovde posebno ističem i političku nezavisnost i spremnost Saveta da otvoreno raspravlja o svim pitanjima, pa je zato kritikovan od strane praktično svih političkih aktera, u različitim trenucima”, objašnjava za Nova.rs prof. dr Bošković.

Svim elektronskim medijima, svuda u svetu, profesionalizam i objektivnost moraju biti “zvezde vodilje”, smatra on.

Kanski festival Fotoreporteri
Fotoreporteri Foto:EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

“Kao predsednik Saveta često pohvalno govorim o elektronskim medijima u Crnoj Gori, a uvek ističem profesionalni pristup i želju da profesionalno odgovaraju na sve izazove sa kojima se sreću. AEM veoma blisko sarađuje sa svim elektronskim medijima u zemlji i trudimo se da zajedno podignemo lestvicu kvaliteta rada medija u Crnoj Gori. Pod tim mislim na jačanje profesionalnih standarda, koje treba posmatrati u celosti, jer je jedino na taj način moguće unaprediti rad medija”, kaže Bošković.

On naglašava da danas u svetu, a posebno u našem regionu, mediji moraju biti stub izgradnje demokratskog društva.

“Na medijima, između ostalog, počiva stvaranje kritičke misli. Uticaj medija danas je mnogo veći nego što je bio ikada ranije i zato je važno da budu profesionalni i objektivni, kako bi javnost u celini mogla da ima jasnu sliku o događajima oko sebe”, kaže naš sagovornik.

Primer rijaliti programa je sadržaj koji oštećuje ugled i profesionalizam svakog medija.

“Rijaliti programi su zadnjih godina vrlo popularni u svetu, pa i kod nas, i ovo su sadržaji koji su često kritikovani od strane javnosti. Rijaliti programi mogu imati vrlo različite oblike, ali svi koji u sebi sadrže eksplicitne scene, u raznim formama, a koje nisu primerene za sve gledaoce, ne bi smeli biti sadržaj koji se promoviše i podržava. Rijaliti programi se u Crnoj Gori emituju nakon 23 sata, što je naš pokušaj da odgovorimo na negativne efekte ovih sadržaja”, kaže profesor Bošković.

Foto: Printscreen/YouTube/Zadruga Official

Predsednik Saveta Agencije za elektronske medije je veoma zahtevno i odgovorno radno mesto, jer podrazumeva zaštitu javnosti.

“To je važan posao, iz razloga što onaj ko ga obavlja treba adekvatno da štiti javnost u Crnoj Gori, a istovremeno da vodi računa o poštovanju zakona i drugih pravnih akata. Očekivanja javnosti nekad su izuzetno velika, a mogućnosti Agencije da reaguje, mala”, navodi predsednik SAEM.

Sve procedure, a samim tim i odluke, zahtevaju vreme, analizu i procenu.

“Uvek ističem da Agencija nije institucija koja je ‘na klik’. Mogu reći u ime svih članova Saveta, da se trudimo da odluke dobro promislimo pre nego ih donesemo. Zato su odluke poput zabrane reemitovanja Jutarnjeg programa TV Pink, praćene od strane javnosti. Kao i uvek, pokušavam svima da iznesem objektivan stav, kako bi javnost, laička i stručna, mogla da razume rezon, logiku i pravnu pozadinu ove, koja se odnosi na televiziju Pink, ali i svake druge odluke”, objašnjava Bošković.

Foto: Promo

Prema njegovim rečima, AEM ima veoma blisku saradnju sa svim regulatorima u
regionu.

“Često imam bilateralne, ali i sastanke koji uključuju više regulatora. REM iz Srbije je uvek deo ovih sastanaka. Saradnja dve institucije je na visokom nivou. Potpuno sam siguran da ćemo tako nastaviti i dalje, jer nam je svima, nadam se, zajednički interes da unapredimo rad elektronskih medija”, zaključuje profesor Bošković.

Podsetimo, početkom januara ove godine SAEM je takođe na pola godine zabranio i emitovanja više emisija srpske televizije „Happy“ na teritoriji Crne Gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare