Pink, logo
Foto: Promo

NAPOMENA Privremeno ograničenje za jutarnji program, a ne zabrana Pinka. Narednih šest meseci u Crnoj Gori biće zabranjen Jutarnji program Televizije Pink M, odlučio je Savet Agencije za elektronske medije (AEM) 2. septembra.

Razlog je neprimereno izveštavanje te televizije 27. avgusta o masovnom ubistvu u Cetinju, kada je počinilac ubio deset i ranio šest osoba, nakon čega je i sam ubijen.

Savet je saopštio da je takvim izveštavanjem o uzrocima tragedije u Cetinju prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

„Savet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje nameru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica“, saopšteno je nakon sednice.

Savet je ocenio da se u navedenim sadržajima zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja, a na štetu privatnosti, dostajanstva žrtava i prava drugih.

Foto:EPA-EFE/Boris Pejovic/Tanjug/AP/Risto Bozovic/Screenshot/Twitter/[email protected]

Kako je navedeno odluka o zabrani je doneta u cilju zaštite javnog interesa Crne Gore, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Savet je zaključio da postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg progarama u okviru TV programa ‘Pink’, ‘Pink plus’ i ‘Pink M’ iz Srbije.“

Savet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. ograničivši na tri meseca dio programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Hitnu reakciju stručnih službi AEM povodom „skandaloznog programskog sadržaja TV Pink M o tradegiji na Cetinju“ zatražio je 27. avgusta član Saveta AEM Milan Radović.

Cetinje i Nenad Neno Kaluđerović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Screenshot/Facebook

Sporni sadržaj Televizije Pink M o tragediji u Cetinju izazvao je oštre osude dijela javnosti, a gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković je tražio zabranu emitovanja programa te televizije u Crnoj Gori.

PROČITAJTE JOŠ:

„Takvim grubim i neistinitim konstrukcijama na brutalan i zlonameran način se izaziva dodatni nemir, bol i tugu porodica nastradalih, ranjenih i svih nas na Cetinju“, rekao je Đurašković.

On je pozvao AEM da hitno reaguje i najoštrije sankcioniše Pink TV uključujući i zabranu emitovanja na teritoriji Crne Gore, nakon najbrutalnijeg u nizu „prekršaja“ kada su Cetinje i Crna Gora u pitanju.

Pink M televizija, kao deo Pink kompanije Željka Mitrovića je u Crnoj Gori imala nacionalne frekvencije do 2018. kada je prodata United Media grupi.

Međutim, u Srbiji ostaje da radi Pink M kao crnogorski pretplatnički televizijski kanal, koji kablovski operateri u Crnoj Gori imaju u ponudi.

Početkom januara ove godine Savet je na pola godine zabranio i emitovanja više emisija srpske televizije Happy na teritoriji Crne Gore.

BONUS VIDEO: Komemoracija za žrtve masakra na Cetinju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (41)