Braca Zdravković i Jovana Jeremić Foto: Printscreen/YouTube/Novo jutro

U Crnoj Gori je na šest meseci zabranjeno emitovanje Pink televizije, zbog emisije koju vodi Jovana Jeremić.

Ova odluka Saveta Agencije za elektronske medije Crne Gore usledila je zbog emisije „Novo vikend jutro“ u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić razgovarala s Bracom Zdravkovićem, koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv, o navodnim uzrocima u tragediji koja se u avgustu dogodila na Cetinju, a kojim je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

„Savet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje nameru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica“, saopšteno je nakon sednice.

PROČITAJTE JOŠ:

U odluci koju je Savet doneo kako bi zaštitio javni interes Crne Gore, a koju je prenosi Radio Slobodna Evropa, piše da je zaključeno da „postoji kontinuitet spornog izražavanja, te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegovog suzbijanja i sankcionisanja, ograniči reemitovanje jutarnjeg progarama u okviru TV programa ‘Pink’, ‘Pink plus’ i ‘Pink M’ iz Srbije.“

Međutim, ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava. Savet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. godine, ograničivši na tri meseca dio programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Narodni poslanik Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanak pozdravljaju zabranu emitovanja Jutarnjeg programa TV Pink u Crnoj Gori.

„Prikazivanje Cetinjana i Crnogoraca uopšte kao primitivne zajednice u kojoj je najveći problem krvna osveta i provincijalizam je najgrublja moguća uvreda Cetinju i čitavoj prijateljskoj Crnoj Gori“, navodi Čanak za Danas.

Nenad Čanak, emisija Hit Tvit
Nenad Čanak Foto: Printscreen/Tv Pink

S njim je saglasan i Radomir Lazović.

„Sejanje mržnje protiv nepodobnih osoba, lične obračune Željka Mitrovića, beskonačno iskorišćavanje ljudske patnje, zatim totalno odsustvo ideje da postoji neki novinarski standardi i zakon koji bi trebalo da se postuje, uz naravno apsolutni podrsku kriminalnoj vlasti čine ovu televiziju dnom našeg društva“, navodi Lazović.

Radimir Lazović Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Šta se zapravo dogodilo?

Voditeljka pomenutog jutarnjeg programa Jovana Jeremić te subote 27. avgusta u goste je pozvala pomenutog „privatnog detektiva“ bombastično najavivši to gostovanje kao ono u kojem će biti izneta „prava razlog masakra“, koji su navodno saznali od komšija sa Cetinja.

I sama voditeljka je iznela niz spekulacija o motivima ubice koji je usmrtio deset i ranio šest osoba, nakon čega je i sam ubijen. Na njene senzacionalističke spekulacije nadovezao se sam sagovornik, koji je otišao korak dalje u iznošenju privatnih pojedinosti vezanih porodicu i počinica i njegovih žrtava.

Spekulisalo se o psihičkom zdravlju ubice, tome da li je motiv bila zaljubljenost u ubijenu Natašu Mitrović, a koliko je sve izrečeno zapravo senzacionalistička spekulacija najbolje svedoči Zdravkovićeve reči da je „ubica imao podstanare u glavi koji su ga ubeđivali da mu se ubijena Nataša Mitrović udvarala“.

U jednom trenutku je razgovor prekinut zbog uključenja sa crnogorskog primorja, te je tema sa tragedije u jednoj sekundi prešla na crnogorske plaže i turiste.

„Privatni detektiv“ govorio je i o tome kako je ubica Božović ovim činom osramotio čitav srpski narod, jer su srpski i crnogorski narod jedno. Iskoristio je priliku i da kaže kako je u Crnoj Gori najveća sramota odlazak kod neuropsihijatra, da podrugljivo nazove Cetinje “ centru crnogorske gospode“, ali i da kaže koju o krvnoj osveti.

„Oštećene su tri porodice. Ne može samo Mitrović da određuje da li hoće ili neće krvno da se osveti, ali se nadam da do nje neće doći“, naveo je Zdravković, pa izneo svoje mišljenje da u Crnoj Gori ne možete da pređete ulicu ako nemate porodične ili političke veze.

BONUS VIDEO: Potresna ispovest Cetinjanke o pucnjavi

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (47)