Kina, zgrada za jedan dan
Foto: Printscreen/YouTube/ BROAD Group/Promo

Kineska kompanija izgradila je zgradu od 10 spratova za samo 28 sati i 45 minuta u gradu Čangša, prestonici provincije Hunan.

PROČITAJTE JOŠ:

Kompanija „Broud grup“ navodi da se radi o najbržem građenju slične zgrade do sada zabeleženom na svetu, i dodaju da je otporna na zemljotrese i tajfune.

Zgrada je napravljena od džinovskih blokova koji su prethodno izrađeni u fabrici te kompanije. Svaki blok ima čeličnu konstrukciju i u fabrici im je ugrađena električna i vodovodna instalacija, kao i zidovi na kojima su završeni unutrašnji radovi.

Delovi zgrade, nalik na kontejnere za stanovanje, doneti su na mesto izgradnje, gde su uklopljeni i povezani u zgradu sa 10 spratova.

„Instalacija je veoma jednostavna: šrafovi se pritegnu i spoje se električne i vodovodne instalacije, te se na taj način zgrada završi za samo jedan da“, saopšteno je iz kompanije.

Kako dodaju, na ovaj način mogu da se grade i druge zgrade, od luksuznih rezidencija, do nebodera sa 200 spratova.

Nova zgrada je 10 puta lakša i 100 puta otpornija na zemljotrese i tajfune od onih napravljenih na konvencionalan način, tvrde iz kineske kompanije, dodajući da su troškovi gradnje, ali i potrošnja energije, neuporedivo niži.

Kinezi su, inače poznati, po brzoj gradnji, pa je tako ista kompanija 2015. godine izgradila zgradu od 57 spratova za samo 19 dana.

Takođe svetski je poznata brza izgradnja kovid bolnice u Vuhanu u februaru 2020. godine, koja je izgrađena za samo 10 dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare