Foto:EPA-EFE/DAVID CROSLING

Kina je utrostručila broj vakcinisanih protiv kovid 19 tokom juna, imunizujući 44 odsto populacije sa najmanje jednom dozom, ali njeni zdravstveni stručnjaci upozoravaju na opasnost od ponovnog otvaranja granica, zbog neravnomernog sprovođenja i niske stope punih vakcinacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Kina u junu sprovodi 17,3 miliona doza dnevno, što je značajno povećanje u odnosu na 4,8 miliona u aprilu, a proširena je lista odobrenih vakcina na sedam, dodavanjem još tri koje su takođe razvijene u zemlji, dok se nastavlja jačanje njihove proizvodnje, prenosi Rojters.

Međutim, najveći problem predstavlja neujednačenost procesa imunizacije, pošto su do prve nedelje juna veliki gradovi Peking i Šangaj u potpunosti vakcinisali skoro 70 odsto, odnosno 50 odsto svojih stanovnika, ali je stopa u provincijama Guangdong i Šandong ostala ispod 20 odsto.

„Kina je tako velika država. Jednom kada se neka od njenih mesta otvore, to će imati veliki uticaj i na druga koja nisu dostigla visok nivo vakcinacije“, saopštio je istraživač u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Feng Zijian rekao ranije ovog meseca.

Feng je poručio da Kina tek treba da postigne dogovor o potrebnoj stopi vakcinacije koja bi omogućila popuštanje mera zbog kovid 19, kada bi se ukinuo karantin ili testiranje za dolazne putnike.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da Kina treba da sačeka kako bi procenila postupanje Japana sa epidemijom virusa i Olimpijskim igrama u Tokiju sledećeg meseca, pre nego što odluči koliko brzo Peking treba da ublaži svoju graničnu kontrolu, ali i da pojača vakcinaciju u sklopu priprema za zimske Olimpijske igre koje organizuje početkom sledeće godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar