Foto: REUTERS/Stringer, Promo

Beogradske "Večernje novosti" krivotvorile su deo intervjua koji je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije dao tom listu. Ovim povodom oglasila se i sama Mitropolija, sa molbom čitaocima da obrate pažnju na tekst koji se pred njima nalazi.

Kako se navodi u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske, spor između novinara i čelnika Mitropolije nastao je kod poslednjeg pitanja u intervjuu.

„Ne bismo imali razloga da objavljujemo intervju Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Jaonikija “Novostima” u onom obliku i sadržaju koji je sa naše adrese predat novinaru ovoga glasila, iako se taj intervju pojavio donekle izmenjen, da nije naknadno suštinski izmenjeno poslednje pitanje koje Mitropolitovom odgovoru daje potpuno drugačiji smisao i značenje, od čega se moramo ograditi“, saopštila je Mitropolija i dodala:

„Molimo čitaoce da obrate pažnju na sadržaj i smisao poslednjeg pitanja, kako je Vladici dostavljeno, zbog toga što se tek u tom kontekstu vidi da se ono odnosi samo na optužbe na račun Crkve koje dolaze iz Crne Gore, a ne iz Srbije“.

Mitropolit Joanikije je na pitanje novinara „Da li se Crkva meša u pitanja države? To spročitavaju oni iz bivšeg režima koji su izopšteni iz Pravoslavlja“ odgovorio:

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih u Jasenovcu
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Mi se kroz svoju službu brinemo za ljudske duše i za njihovo spasenje, za razvoj duhovnosti i verskog obrazovanja i za unapređenje kvaliteta života u cijelom društvu. U svim civilizovanim zemljama sa hrišćanskom većinom poželjno je da Crkva bude aktivni činilac društva. Ona kao baštinik vekovnog duhovnog iskustva, predanja i znanja uvek može i treba da pomogne široj društvenoj zajednici u razrešenju suštinskih životnih pitanja koja se tiču smisla života. Uveren sam da je takav odnos prema državi, ako hoćete i prema politici, ispravan s tim što nije dobro da se sveštena lica poistovećuju sa bilo kojom strankom i stranačkim dnevnim politikama. Što se tiče onih koji nas blate i optužuju za sve i svašta pa i da se bavimo stranačkom politikom, meni je žao što su pali iz veronauke i što su se svojevoljno i zasluženo, nadam se privremeno, do njihovog pokajanja, našli van okrilja Crkve“.

Međutim, u intervjuu koji su „Večernje novosti“ objavile na svom sajtu, to pitanje je izmenjeno, a odgovor Joanikija skraćen, tako da je kontekst potpuno drugačiji.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Često se od tzv. građanskih snaga i u Srbiji i u Crnoj Gori čuje da se SPC meša u državna pitanja. Ima li tu istine?“, glasi izmenjeno pitanje, a u odgovoru piše:

„U svim civilizovanim zemljama sa hrišćanskom većinom poželjno je da Crkva bude aktivni činilac društva. Ona kao baštinik vekovnog duhovnog iskustva, predanja i znanja uvek može i treba da pomogne široj društvenoj zajednici u razrešenju suštinskih životnih pitanja koja se tiču smisla života. Što se tiče onih koji nas blate i optužuju za sve i svašta, pa i da se bavimo stranačkom politikom, meni je žao što su pali iz veronauke i što su se svojevoljno i zasluženo, nadam se privremeno, do njihovog pokajanja, našli izvan okrilja Crkve“.

Ovaj postupak beogradskog lista, na koji je i sama Mitropolija morala da reaguje dolazi samo nekoliko meseci nakon što je glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Milorad Vučelić dobio orden Svetog Save, koji mu je uručio patrijarh Porfirije lično.

Vučelić je osoba koju je Slaviša Lekić u serijalu „Junaci doba zlog“ s pravom nazvao „državni istomišljenik“. Nekadašnji komunista, potom levičar, a sada oličenje Enovinarskog profesionalizma i afirmacije hrišćanskih vrednosti i vrlina“, kako je navela SPC u obrazloženju odluke, predstavlja simbol svega što sa sobom nose devedesete godine prošlog veka, koje nam se sada, kako se čini, ponovo dešavaju pred očima.

Spona između „onog“ i „ovog“ vremena je upravo Vučelić, čovek koji je organizovao sahranu Slobodana Miloševića u Požarevcu.

BONUS VIDEO Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije napustili hram u PG 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare