Foto: SPC

Srbija je definitivno zemlja čuda, jer samo je ovde moguće da nekadašnji komunista, a zatim levičar, naprasno postane vernik i bude nagrađen Ordenom Svetog Save. Glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Milorad Vučelić najnoviji je vlasnik ordena kojim su svojevremeno nagrađeni Nikola Tesla i general Stepa Stepanović, jer je, kako je navedeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, oličenje “novinarskog profesionalizma i afirmacije hrišćanskih vrednosti i vrlina”. Devedesete nam se upravo smeju u lice, podsećajući na ono što zapravo jesu prave asocijacije većine građana Srbije na Milorada Vučelića. Prema oceni sagovornika lista “Nova”, to su ratovi, medijska manipulacija i obmanjivanje građana Srbije lažnim vestima.

Vest i fotografije na kojima se vidi da patrijarh srpski Porfirije dodeljuje orden Miloradu Vučeliću izazvale su najblaže rečeno iznenađenje. Pogotovu naknadno objašnjenje SPC da je glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ dobio Orden Svetog Save drugog reda za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina.

Kako srpska javnost zaista pamti Vučelića?

Verovatno na prvom mestu kao generalnog direktora Radio-televizije Srbije u onim najstrašnijim ratnim godinama, od 1992. do 1995. Nedeljnik “Vreme” ovaj period je svojevremeno opisao sledećim rečima:

“Sunovrat koji je tada nastao i čija je jedna od perjanica bio upravo Vučelić, ispostavilo se, ostavio je jači utisak od svega što je ovaj čovek uradio pre toga ili što će možda uraditi posle. Televiziju je tada i bukvalno zaklopio u Miloševićevu ’Bastilju’, a kad su se radnici pobunili, njih oko hiljadu i po poslao je na prinudni odmor, objasnivši da je to ’racionalno’. Iz javnog diskursa izolovao je sve što je zaista bilo racionalno, drugačije, pa su politički neistomišljenici za njega postali nepostojeći”.

Foto: SPC

Ovog dugogodišnjeg socijalistu pamtićemo i kao nekoga ko je organizovao sahranu Slobodana Miloševića u Požarevcu, a zatim i naknadnog “prepucavanja” sa aktuelnim liderom SPS Ivicom Dačićem oko toga ko je od njih dvojice logičan izbor za naslednika preminulog predsednika.

Vučelića pamtimo i kao osnivača lista “Pečat”, a zatim i kao dugogodišnjeg funkcionera Fudbalskog kluba Partizan. Iz fotelje predsednika, došao je na čelo “Večernjih novosti”.

Sada je i vlasnik Ordena Svetog Save.

Kakva je današnja uloga SPC

Komentarišući odluku i objašnjenje SPC, profesorka Univerziteta u Beogradu i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković kaže:

„To obrazloženje SPC me asocira na ono na šta smo navikli od SPC, a to je da se potpuno pogrešnim ljudima koji zastupaju apsolutno suprotne vrednosti od navedenih, uručuje ordenje. To je sasvim suprotno interesima građana Srbije. Ovakve odluke dovode do toga da postavimo pitanje kakva je današnja uloga SPC i da li služi isključivo za promociju SNS i Aleksandra Vučića“, navodi Stojković i dodaje:

„Prava asocijacija na Milorada Vučelića jesu devedesete godine, ubistva, stradanja građana Srbije i same države. Njegovo ime je asocijacija na medijsku manipulaciju i medijske laži, besomučno maltretiranje građana Srbije lažnim vestima.

Ordenje i njihov sunovrat 

Parametri po kojima crkva dodeljuje ordenje poznati su samo SPC, ali spisak onih koji se nagrađuju danas bitno odudara od imena sa početka spiska. Tako se, recimo, kad je Orden Svetog Save u pitanju, krenulo od Nikole Tesle i generala Stepe Stepanovića, zatim književnika i psihijatra Vladete Jerotića ili, recimo, književnika Matije Bećkovića, pa se došlo do biznismena Bogoljuba Karića, koji je 11 godina bio u bekstvu, jer se teretio za zloupotrebu službenog položaja i izvlačenje novca iz “Mobtela”.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Orden Svetog Save dobio je nedavno, ali u tajnosti, i ministar finansija Siniša Mali, o kojem trenutno čitamo u „Pandorinim papirima“, a koji  potvrđuju da je vlasnik 24 stana u Bugarskoj. Mali se godinama bori i  sa titulom plagijatora doktorata.

Vlasnici svetosavskog ordenja su i mininistar policije Aleksandar Vulin, ali i biznismen Miroslav Mišković, a gramatu za “dobrodelatnu ljubav i pomoć crkvi” dobio je i vlasnik „Informera“ Dragan J. Vučićević.

Nagrađen i Palma 

Na spisku nagrađenih nalazi se i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je nedavno označen kao neko ko je dugi niz godina organizovao žurke na kojima su podvođene i seksualno zlostavljane maloletne devojke. Marković je orden Svetog Save prvog stepena dobio zbog izgradnje hrama i parohijskog doma u Končarevu.

Dragan Marinković Palma Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Pokojni patrijarh Irinej je tada rekao da je ktitor Dragan Marković mnogo činio za svoj narod, kao i da je dao primer mnogima drugima kako treba misliti o svojoj porodici, svom selu, te poručio da se i drugi moćni i ugledni ljudi ugledaju na njega i slede njegov primer.

Hapšen u „Sablji“

Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, Milorad Vučelić je i uhapšen u operaciji „Sablja“. Kako su mediji tada pisali, bio je u samici 12 dana, štrajkovao glađu, smršao 15 kilograma, posle 20 dana je pušten i tražio je odštetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare