Ajkula napala ženu Foto:EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO/Screenshot/Twitter/Flash@Flash43191300

"Vratiću se za trenutak" bile su poslednje reči koje je žena kasnije identifikovana kao Elizabet Skvajer (68) izgovorila pre nego što je ušla u vodu u popularnom egipatskom letovalištu u Hugardi, nakon čega je napala ogromna ajkula. Skvajer je izvučena iz vode, ali je ubrzo preminula od posledica napada.

Austrijska penzionerka (68) šetala je u plićaku na plaži u Hurgadi i svom partneru je rekla: „Vratiću se za trenutak“. Samo nekoliko minuta kasnije, ona je nestala u vodi, dok se oko nje pojavila crvena mrlja.

Ubrzo je iz vode izronila ogromna ajkula koja je napala ženu, dok su ostali turisti posmatrali sa plaže u strahu.

Nakon što je žena uspela da se domogne kopna, lekari su probali da je reanimiraju na licu mesta.

Egipatski zdravstveni zvaničnik je rekao da je žena potom odvedena u privatnu bolnicu gde lekari nisu uspeli da je spasu. Veruje se da je preminula od „šoka“ – najverovatnije od srčanog udara.

Juče su zvaničnici rekli novinarima da će područje napada u Hurgadi biti zatvoreno za aktivnosti na moru, uključujući ribolov i ronjenje.

Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova u kontaktu je sa rođacima preminule žene, uključujući i njenu ćerku, kao i sa lokalnim vlastima.

Rečeno je da je žena hodala na plaži u okviru dela predviđenog za kupanje kada je napadnuta i još uvek nije jasno kako joj se ajkula približila.

Na snimku napada koji je kružio po mrežama čuje se kako prestravljeni očevici komentarišu krvavi događaj.

Grupa ruskih turista je govorila: „Gde su spasioci? J*bote, ona je prekrivena krvlju. S*anje“.

Drugi turisti su takođe dozivali spasioce: „Spasioci? Gde su spasioci? Ona će j*beno umreti“.

Napadi u Egiptu su retki ali Crveno more ima više od 44 vrsta riba, od kojih neke mogu da budu smrtonosne. To su najčešće dugačke sive grebenske ajkule koje imaju 13-14 oštrih zuba. Plivaju u plitkim vodama oko 60 metara dubine ili manje.

PROČITAJTE JOŠ:

Napadi ajkula u Egiptu

Ovo nije jedina tragedija koja se dogodila u Egiptu. U junu 2021. godine Jordanac (37) izgubio je deo zadnjeg stopala kada je ajkula izronila iz vode ugrizla ga za nogu. Bili su mu pokidani mišići i polomljeno nekoliko kostiju.

U decembru 2020. godine, ajkula je napala Nemicu dok je ronila u Crnom moru ali su je instruktori izvukli na sigurno.

U oktobru 2020. napadnut je ukrajinski dečak (12). On i njegov vodič su izgubili noge nakon napada ajkula. Godine 2010. ajkule su u Šarm-el-Šeiku napale pet puta za pet dana. Povređena su tri Rusa, jedan Ukrajinac i jedna nemački turista.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare