Foto:Duncan Murrell / robertharding / Profimedia;Mediadrumimages Dave Caravias Media Drum World Profimedia; Michael S. Nolan; profimedia

Zbog žestokog napada ajkule koji se dogodio u Hugardi preminula je austrijska državljanka (68). Egipatske vlasti zatvorile su deo Crvenog mora zbog opasnosti, a svet je šokiran jučerašnjim prozorima iz Hugarde. Iako napadi ajkula nisu česta pojava, ovo je 8 najgorih napada koji su zabeleženi do sada.

U Hurgadi u Egiptu ajkula je napala ženu u blizini jednog rizorta, odgrizavši joj ruku i nogu.

Povređena austrijska državljanka (68) odmah je prebačena u bolnicu kada se napad dogodio, ali je ubrzo preminula zbog velikog gubitka krvi. Ona je dovezena u stanju šoku, a lekari nisu uspeli da joj spasu život.

Spasici su zabranili drugim turistima da plivaju na mestu gde se tragedija dogodila.

Na društvenim mrežama prethodnih dana kružio je snimak stravičnog napada. Na njemu se vidi kako se žena kupa, a voda oko nje odjednom postaje crvena.

Veliki broj očevidaca je u blizini posmatrao događaj, ali niko se nije usudio da joj pomogne.

Bliski susret s morskim psom pored ostrva Vis imao je 2008. godine Slovenac Damjan Pesek. On je osetio je snažan udarac u nogu, a more se ubrzo zapenilo od njegove krvi.

Kada se okrenuo, u oči ga je gledala velika bela ajkula. Ona ga je zgrabila za levu nogu i gotovo je odgrizla. Pesek je uspeo da se otrgne od čeljusti ajkule, ali je nastavila da ga juri dok je panično plivao ka obali.

Državljanin Slovenije dozivao je prijatelje koji su sedeli na plaži, koji su ga izvukli iz vode, ali je ostao doživotni invalid.

Iako su mora oko Južnoafričke Republike i Australije najopasnija kada je reč o ajkulama, morski psi zalaze u sva mora, pa i Jadransko.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prva tragedija u Jadranu se dogodila u blizini Trsta kada je zbog posledica napada velike bele ajkule žena preminula.

Sledeći žestok napad dogodio se nekoliko sedecija kasnije kod Suska, kada je takođe plivač nastradao u čeljustima ajkule. Slično se dogodilo i u blizii Budve, a kobne susrete s morskim psom imalo je dvoje plivača kod Opatije.

Poslednja žrtva napada ajkule zabeležena je u Lokvi Rogoznici kod Splita. Tada je stradao nemački turista.

Ove ajkule mogu težiti i do dve tone, a narasti do 6,4 metra. Iako ih kupači najčešće primete zbog peraja koje viri iz vode, najopasnije morske nemani mogu zaroniti do dubine od 1.300 metara.

BONUS VIDEO Velika bela ajkula – Kako izgleda napad 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare