Velika bela ajkula Foto: EPA/HELMUT FOHRINGER

Napad ajkule na ženu u Hurgadi u Egiptu uznemirao je brojne turiste u ovoj zemlji. Austrijska državljanka (68) pretrpela je stravičan napad, a zbog teških povreda je preminula po dolasku u bolnicu. Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava u Egiptu.

Iako se napadi ajkula ne dešavaju toliko često, u Egiptu je u poslednjih pet godina zabeleženo nekoliko sličnih incidenata.

U oktobru 2020. godine ukrajinska porodica je postala žrtva napada ajkule. Štaviše to se dogodilo u drugom popularnom letovalištu Šarl-el-Šeik. Majka i dete su plivali u blizini grebena i naleteli su na ajkulu. Dečak je bio teško povređen i morali su da mu amputiraju ruku.

Isto 2020. godine, mladi Ukrajinac je izgubio ruku, a egipatski turistički vodič je izgubio nogu u napadu ajkule kod obale u blizini odmarališta Šarm-el-Šeik.

Ajkula Foto:EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

U avgustu 2018. godine češki državljanin je poginuo nakon napada ajkule. Letovao je sa porodicom u Marsa Alamu. Čovek je u jednom trenutku odlučio da se kupa u moru u blizini hotela. Ajkula se iznenada pojavila, a turista je počeo da pliva ka kopnu ali je bilo prekasno. Preminuo je pred svojom porodicom.

U avgustu 2017. godine na istom mestu u Marsa Alamu povređen je devojčica iz Austrije, koja je ronila na grebenima. Nakon napada ajkula zadobila je povredu noge.

Stravičan napad u Hurgadi

Kako pišu mediji, ajkula je austrijskoj državljanki u petak 1. jula u Hurgadi odgrizla nogu i ruku, a žena je u bolnicu stigla u stanju šoka.

Lekari i pored velikog napora nisu mogli da joj spasu život. Na društvenim mrežama kruži snimak stravičnog napada. Na snimku se vidi kako se žena kupa, a onda voda oko nje postaje crvena. Brojni turisti su u blizini posmatrali napad ali se niko nije usudio da joj pomogne.

Nije jasno kako je tačno došlo do napada, kao ni da li još neko povređen. Zbog krvavog incidneta, tri dana je zabranjeno plivanje, ronjenje i pecanje u Hurgadi. Ovo je veoma popularno letovalište sa mnoštvom hotela i turista.

BONUS VIDEO: Velika bela ajkula – Kako izgleda napad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)