Foto:Tanjug/AP Photo

Načelnici generalštabova 12 zapadnih zemalja, medju kojima su SAD, Velika Britanija, Japan i Nemačka osudili su u zajedničkom saopštenju vojsku Mjanmara zbog upotrebe "smrtonosne sile protiv nenaoružanih ljudi".

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao načlenici generalštaba osudjujemo upotrebu smrtonosne sile vojske u Mjanmaru i pridruženih bezbednosnih službi protiv nenaoružanih ljudi“, navodi se u sinoć izdatom saopštenju.

Oni pozivaju vojsku Mjanmara da prekine nasilje i radi na vraćanju poštovanja i kredibiliteta kod naroda Mjanmara koje je izgubila zbog svog delovanja.

Foto:Tanjug/AP Photo

Bezbednosne snage Mjanmara ubile su juče više od 100 demonstranata koji su protestovali zbog vojnog puča, dok je vojska u glavnom gradu paradom obeležila Dan oružanih snaga.

Internet portal Mjanmarnau (Myanmar Now) preneo je da je ubijeno 114 osoba, dok je nezavisni istraživač iz Jangona koji prati bilans žrtava na protestima, javio da je stradalo 107 demonstranata u dvadesetak gradova širom zemlje.

Medjunarodna zajednica je osudila ubistva, a brojne diplomatske misije u Mjanmaru objavile su da je medju ubijenim civilima bilo i dece.

Broj žrtava u Mjanmaru raste usled sve veće represije bezbednosnih snaga.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima saopštilo je da je do petka ubijeno 328 osoba od izbijanja demonstracija posle vojnog puča 1. februara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar