Foto:Tanjug/AP Photo

Američke vlasti saopštile su danas da uvode sankcije protiv dvojice zvaničnika snaga bezbednosti Mjanmara i dve vojne divizije kao odgovor na nasilno suzbijanje protesta. "Smrtonosno nasilje snaga bezbednosti Mjanmara nad mirnim demonstrantima mora da se okonča", navele su američke vlasti. Ranije danas i Evropska unija je uvela sankcije protiv vođe vojne hunte u Mjanmaru generala Min Aung Hlainga i još deset najviše rangiranih oficira oružanih snaga.

Sankcije su uvedene šefu policije Tan Hlaingu i vojnom zvaničniku Aung Soeu zbog učešća u „kampanji nasilja i zastrašivanja koju je vojska Mjanmara vodila protiv mirnih demonstranata i civilnog društva“.

Američke vlasti navele su da su vojnici pod komandom Aung Soea opremljeni „oružjem namenjenim bojnom polju, a ne policijskoj akciji, što dokazuje da se smrtonosna sila protiv demonstranata koristi planirano, s predumišljajem i koordinirano“.

Dve divizije vojske optužene su za učešće u „ubijanju demonstranata“. ; Prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), više od 2.600 ljudi je uhapšeno i oko 250 ubijeno u protestima od 1. februara. Protesti su počeli pošto je vojska preuzela vlast.

Ranije danas i Evropska unija je uvela sankcije protiv vođe vojne hunte u Mjanmaru generala Min Aung Hlainga i još deset najviše rangiranih oficira oružanih snaga.

Sankcije su uvedene i protiv predsednika tamošnje izborne komisije, a sve zbog represije u zemlji posle puča i dolaska vojne hunte na vlast.

Sankcije se sastoje u zabrani putovanja u zemlje EU ili tranzita preko tih zemalja i zamrzavanje imovine sankcionisanih osoba u EU.

EU je 2019. godine uvela sankcije protiv 14 policajaca i vojnika zbog progona muslimanske Rohindža manjine. U saopštenju se navodi da je sada u Mjanmaru ukupno 25 osoba pod sankcijama Unije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar