Foto:Tanjug/AP Photo

Zvaničnici za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) pozvali su međunarodnu zajednicu da reaguje i zaustavi krvoprolića u Mijanmaru, nakon što je vojska ubila 114 osoba u jednom danu nakon što je svrgnula sa vlasti izabranu vladu u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Specijalni izvestilac UN-a za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endruz rekao je da je vreme za agresivniju i konkretnu akciju jer reči upozorenja dosad nisu bile dovoljne da zaštite živote ljudi.

„Reči upozorenja ili podrške skoro ništa ne znače za narod Mjanmara dok ih vojska masovno ubija. Stanovnicima Mjanamara treba podrška sveta“, kazao je Endruz.

Foto:Tanjug/AP Photo

Najmanje 114 ljudi ubijeno je u subotu na protestima u 44 grada širom Mjanmara i taj dan je proglašen najkrvavijim otkako se oni održavaju od vojnog puča prošlog meseca, prenosi Klix.ba.

Među ubijenima je navodno i 13-godišnjakinja koja je stradala u kući nakon što je oružana vojska opkolila naselja Meikhtila u regiji Mandaka.

Lokalni mediji izveštavaju da je ona 20. maloletnica ubijena od početka nemira.

Foto:Tanjug/AP Photo

Smrtonosni napadi usledili su na Dan oružanih snaga Mjanmara i procenjuje se da su od vojnog puča 1. februara dosad ubijene 423 osobe.

„Danas je najsramniji dan za oružane snage. To su ubice naše zemlje i molim međunarodnu zajednicu da preuzme konkretnu akciju protiv vojne hunte. Vojska ne bi trebala imati pristup međunarodnom tržištu naoružanja, finansijskim institucijama niti bilo kakvoj pomoći. Učinite sve što je u vašoj moći da blokirate sva finansiranja. Koliko nas još treba umreti pre nego što reči pretvorite u dela“, kazao je portparol CRPH-a, grupe koju su osnovali svrgnuti predstavnici sa vlasti.

Foto:Tanjug/AP Photo

Američka ambasada u Mjanmaru se pridružila ambasadama Evropske unije i Velike Britanije u osudi ubistava oružanih snaga pozivajući na prekid nasilja.

Osim njih, brojni svetski lideri su pozvali na zaustavljanje nereda i na podršku stanovnicima Mjanmara koji svakodnevno izlaze na ulice i bore se protiv nasilja.

Foto:REUTERS/Stringer

Međutim, u tome ne uspevaju, a vojska je preuzela kontrolu nad državom jugoistočne Azije nakon izbora na kojima je stranka Nacionalne lige za demokraciju (NLD) izborila pobedu, piše CNN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar