Marija Kolesnikova
Marija Kolesnikova Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Sud u Belorusiji je "za podrivanje nacionalne bezbednosti" na 11 godina zatvora osudio Mariju Kolesnikovu, opozicionarku i jednu od predvodnika prošlogodišnjih protesta protiv režima Aleksandra Lukašenka.

Pročitajte još:

Vest o presudi saopštila je pres služba Viktora Babarikoa, opozicionara sa kojim je Kolesnikova sarađivala.

Pored presude Kolesnikovoj, sud je doneo presudu i za kootpuženog Maksima Znaka, kome je izrečena desetogodišnja kazna zatvora. Njima se sudilo zbog „zavere radi preuzimanja vlasti“ i „poziva na akcije koje podrivaju nacionalnu bezbednost“.

Kolesnikova je jedna od tri žene koje su učestvovale u predsedničkoj trci protiv šefa države Lukašenka prošlog leta. Prvobitno se verovalo da joj sleduje 12 godina zatvora, a javnost je nije videla mesecima.

Maria Kolesnikova
Maria Kolesnikova Foto:EPA-EFE/Ramil Nasibulin

Kako je uhapšena?

Ona je zajedno sa Viktorom Babarikom najavila formiranje nove političke partije „Razam“ (prevod: „Zajedno“), nakon toga je maskirani muškarci kidnapuju je iz centra Minska, glavnog grada Belorusije, 7. septembra 2020. godine. Narednog dana na ukrajinskog granici Kolesnikova je iscepala pasoš u nadi da je tako neće izbaciti iz domovine. Plan joj je uspeo – uhapsili su je. Od tada je u pritvoru u Belorusiji.

Kolesnikova je postala jedna od glavnih lica opozicije tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 9. avgusta 2020. godine, kada se udružila sa još dve žene Veronikom Tsepkalom i Svetlanom Tikanovskajom, nakon što je muškim kandidatima bilo zabranjeno da se kandiduju.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je od početka demonstracija. Među njima su bili Kolesnikova i opozicionar i advokat Maksim Znak – optuženi za ekstremizam i ilegalan pokušaj preuzimanja vlasti. U intervjuu za ruski TV Rejn u sredu, Kolesnikova je nazvala optužbe apsurdnim.

„Vlasti su prestrašene suđenjem koje je otvoreno za javnost, jer će svi moći da vide da je beloruska vlast zapravo ta koja je glavna pretnja Belorusiji, Belorusima i nacionalnoj bezbednosti“, izjavila je.

BONUS VIDEO: Lukašenko i korona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar