Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Američki federalni agenti uhapsili su više od 430 ljudi u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara, a broj hapšenja i dalje raste, preneo je danas Glas Amerike (VOA). Među uhapšenima su i stotine Trampovih pristalica koji nemaju utvrđene veze sa ekstremističkim organizacijama, ali i na desetine pripadnika radikalno desnih grupa, kao i aktivnih i bivših pripadnika snaga reda i vojnika.

Visoki zvaničnik sekretarijata za pravosuđe Bred Vigman rekao je da je uhapšeno više od polovine od oko 800 pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa koji su se probili na Kapitol u pokušaju da spreče Kongres da Džozef Bajden bude proglašen pobednikom predsedničkih izbora.

Napad u kojem je poginulo pet osoba, pokrenuo je jednu od najvećih krivičnih istraga u istoriji SAD.

Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe rekli su da bi istraga mogla da dovede do optužbi protiv čak 500 ljudi, navodi VOA.

Među uhapšenima su i stotine Trampovih pristalica koji nemaju utvrđene veze sa ekstremističkim organizacijama, ali i na desetine pripadnika radikalno desnih grupa, kao i aktivnih i bivših pripadnika snaga reda i vojnika.

Prema zbirci podataka Univerziteta Džordž Vašington, 43 bivša i tri sadašnja pripadnika vojske i devet bivših i četiri sadašnja pripadnika policije optuženi su u vezi sa neredom na Kapitolu.

Iako je tempo hapšenja proisteklih iz napada znatno usporen poslednjih nedelja, FBI i dalje svakodnevno hapsi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar