Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američke vlasti su uhapsile i podigle optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog napada na pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika sprejem za medvede za vreme nereda u Kapitolu 6. januara, ali još nije poznato da li je sprej izazvao smrt policajca.

Džordž Tanios (39) iz Morgantauna u Zapadnoj Virdžiniji i Džulijan Kejter (32) iz Pensilvanije, uhapšeni su u nedelju, a danas treba da se pojave pred federalnim sudom.

Sumnja da je Siknik preminuo nakon što je poprksan hemikalijom pojavila se relativno nedavno kao nova teorija u tom slučaju.

Istražitelji su prvo verovali da je Siknika pogodio u glavu protivpožarni aparat, na osnovu izjava koje su zabeležene u ranoj fazi istrage, navode dve osobe upoznate sa slučajem.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon što su prikupljeni dodatni dokazi, pojavila se druga teorija i istražitelji sada veruju da je Siknik možda udahnuo hemijsku supstancu, moguće sprej za medvede, što je možda doprinelo fatalnom ishodu.

Taj sprej ljudi obično koriste za odbranu od agresivnih medveda, dok kampuju u prirodi.

Kejter je muškarac na snimku do kojeg je došao FBI, na kome se vidi kako Siknika i druge prska sprejem za medvede navodi se u sudskim dokumentima.

Taj čin nije još direktno doveden u vezu sa smrću Siknika.

Okolnosti njegove smrti još nisu sasvim jasne, a konačni uzrok smrti nije utvrđen.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Kapitolska policija je saopštila da je preminuo nakon što je povređen „za vreme fizičkog okršaja sa demonstrantima“, a vršilac dužnosti šefa agencije navela je da nadležni taj slučaj smatraju smrću za vreme obavljanja dužnosti.

Siknik se kasnije onesvestio i preminuo je u bolnici 7. januara.

Ministarstvo pravde je otvorilo istragu njegove smrti tretirajući je kao ubistvo, ali tužioci i dalje razmatraju konkretne optužbe koje mogu da ugrade u slučaj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar