Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Oko 2.300 pripadnika Nacionalne garde ostaće još dva meseca na Kapitol hilu kako bi štitili zgradu Kongresa, saopštio je Pentagon.Kako danas prenosi Glas Amerike (VOA), trenutno je na Kapitol hilu 5.200 pripadnika Nacionalne garde, a tu su od 6. januara, od upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kongres.

PROČITAJTE JOŠ:

Oko Kongresa su i visoke metalne ograde i barijere postavljene posle nereda.

„Odluka je doneta nakon detaljnog razmatranja takvog zahteva i procene gotovosti Nacionalne garde“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Kako se dodaje, u naredna dva meseca pripadnici Pentagona će raditi sa policijom Kapitol hila koja je i tražila da Nacionalna garda ostane uz Kongres koliko to uslovi dozvoljavaju.

Medjutim, neki zvaničnici iz sektora odbrane koji su ostali anonimni kažu da nema obaveštajnih podataka koji bi opravdali prisustvo Nacionalne garde na Kapitolu.

Za nerede u Kongresu 6. januara, u kojima je stradalo pet osoba, optuženo je više od 300 ljudi. Iako je postojala bojazan da će se napad na Kongres ponoviti 4. marta, na Kapitolu se okupio samo mali broj pristalica teorije zavere „QAnon“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar