Kuba, protest
Foto: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Kubanske vlastu zabranile su pristup društvenim mrežama, uključujući Facebook, VhatsApp, saopšteno je danas iz kompanije za globalni nadzor interneta Net Bloks sa sedištem u Londonu.

PROČITAJTE JOŠ:

Net Blocks je na svojoj veb stranici potvrdio da je na Kubi komunikacija na Facebook, VhatsApp, Instagram i Telegram „delimično poremećena“.

„Obrazac ograničenja primećen na Kubi, ukazuje na kontinuirano ometanje platformi za razmenu poruka koje se koriste za deljenje informacija o protestima u realnom vremenu,“ rekao je direktor Net Blocksa, Alp Toker, prenosi Rojters.

Nezadovoljni lošom ekonomskom situacijom, nestašicama hrane i lekova, prekidima isporuka električne energije, visokim cenama i načinom na koji je vlada upravljala epidemiološkom krizom, hiljade Kubanaca priključile su se demonstracijama širom Kube .

Više desetina ljudi je uhapšeno tokom najvećih protesta koji su se na Kubi dogodili u poslednjih nekoliko decenija, jedna osoba je poginula, a nekoliko građana i pripadnika bezbednosnih snaga je povređeno na protestu u predgrađu Havane u ponedeljak, potvrdili su ranije lokalni mediji.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel pozvao je pristalice Komunističke partije da se suprotstave demonstrantima, a tokom svog televizijskog obraćanja naciji Dijaz-Kanel je optužio SAD za nemire i sankcije Vašingtona koje u različitim formama traju još od 1962. godine, ocenivši da Amerika vodi politiku „ekonomskog gušenja Kube“.

Bonus video: Haiti – zemlja pučeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar