Foto: AP Photo/Joseph Odelyn

Dva muškarca za koje se veruje da su Amerikanci poreklom sa Haitija, od kojih je jedan navodno bivši telohranitelj u Ambasadi Kanade u Port-o-Prensu, uhapšena su u okviru istrage ubistva predsednika Haitija Žovenela Moiza.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar za izbore Haitija Matijas Pjer rekao je danas za Asošiejted pres da je Džejms Soledžis (James Solages) među šest osoba uhapšenih tokom 36 sati nakon što je naoružana grupa upala u rezidenciju Moiza i ubila ga, a njegovu ženu Martin teško ranila.

Policija je tokom razmene vatre ubila sedam osumnjičenih za ubistvo Moiza, a traga za još dve osobe.

Vlasti Haitija su prethodno navele da je policija ubila sedam osumnjičenih za atentat.

Soledžis sebe opisuje kao „sertifikovanog diplomatskog agenta“, zaštitnika prava dece i bivšeg telohranitelja u Ambasadi Kanade u Haitiju, na sajtu humanitarne organizacije koju je osnovao 2019. godine na Floridi.

Vlasti nisu objavile podatke o osumnjičenima ni mogući motiv za napad koji je, prema navodima policije, izvela „izuzetno obučena i teško naoružana grupa“.

Haiti, politički nestabilnu i najsiromašniju zemlju zapadne hemisfere, ubistvo Moiza je gurnulo u nova previranja, a kriza je dodatno zakomplikovana političkim vakuumom i nejasnoćom ko bi mogao da preuzme vlast.

BONUS VIDEO Klizište u Japanu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar