Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je spreman da u bilo kom pogodnom trenutku u Moskvi razgovara o bilateralnim odnosima sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Prema rečima šefa države, ako Zelenski želi da započne obnavljanje odnosa sa Rusijom, Moskva će to samo pozdraviti.

Ruski lider je dodao i da ako Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba prvo da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek posle i sa rukovodstvom Rusije.

„U poslednje vreme aktuelno rukovodstvo Ukrajine preduzelo je mnogo koraka koji uništavaju rusko-ukrajinske odnose“, odgovorio je Putin na pitanje novinara na početku sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Prema njegovim rečima, to se tiče niza problema u bilateralnim odnosima, odnosa prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi i prema ruskom jeziku.

„Mnogo je koraka usmerenih na uništavanje naših odnosa, zbog čega, naravno, možemo samo da žalimo“, dodao je Putin.

Ranije danas Rusija je najavila povlačenje vojske sa granice sa Ukrajinom. Kako se navodi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da su vojne vežbe završene.

„Trupe su pokazale svoju sposobnost da obezbede pouzdanu odbranu zemlje. Zato sam odlučio da dovršim inspekcijske aktivnosti u južnom i zapadnom vojnom okrugu koji se graniče sa Ukrajinom“, rekao je Šojgu.

Šojguova izjava nije jasno pokazala koliko je dodatnih trupa premešteno na Krim niti je naznačio da li će svi biti povučeni u svoje stalne baze.

Dan ranije, ukrajinski ministar spoljnih poslova izjavio je da će Rusija uskoro imati više od 120.000 vojnika na granicama Ukrajine i pozvao je Zapad da uvede nove sankcije Moskvi. Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio spremnost da se sastane sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se zaustavila eskalacija.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar