Zelenski predložio Putinu da se sastanu u Donbasu

Svet 20. apr. 202122:02
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu bilo gde u Donbasu. Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u Ukrajini. Vašington je izjavio da postoji eskalacija „ruske agresije“ i premeštanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine.

U video poruci koja je objavljena u utorak, Zelenski je naveo da je na zasedanju političkih savetnika „normandijske četvorke“ 19. aprila razmatralo obnavljanje režima potpunog prekida vatre i dat je predlog za sastanak na kontakt liniji kako bi se situacija što je više moguće razjasnila.

„Odlazim tamo svakog meseca. Gospodine Putine! Spreman sam da idem i korak dalje i pozovem vas da se sretnemo u bilo kom delu ukrajinskog Donbasa, gde se vodi rat“, rekao je Zelenski obraćajući se predsedniku Rusije.

Zelenski je istakao da je Ukrajina spremna da se bori za mir diplomatskim putem i istovremeno se priprema da se brani.

„Šta se danas dešava? Veliki broj ruskih trupa koncentrisan je u blizini naših državnih granica. Zvanično Rusija ovo naziva obukom. Nezvanično, ceo svet takve stvari naziva ucenama. Da li nas to brine? Da. Da li Ukrajia i njeni međunarodni partneri zahtevaju da se trupe povuku sa naših granica? Da. Jer, Rusija stalno ponavlja da želi mir, ali istovremeno stvara sve preduslove za eskalaciju. Da li je to logično? Ne. Da li je neočekivano? Ne. Da li to znači da je eskalacija neizbežna? Ne. Da li Ukrajina želi rat? Ne. Da li je spremna za njega? Da. Da li će Ukrajina prestati da se bori za mir diplomatskim putem? Nikada“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Ukrajinski lider je dodao da će se Ukrajina uvek braniti.

„Hoće li se Ukrajina braniti ako se nešto dogodi? Uvek. Naš princip je jednostavan – Ukrajina ne započinje rat prva, ali se uvek bori do kraja“, naglasio je predsednik.

Zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u Ukrajini. Vašington je izjavio da postoji eskalacija „ruske agresije“ i premeštanje ruskih trupa na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine. Portparol ruskog presednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to ne preti nikome i ne sme nikoga da brine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar