Marija Ratkić, hapšenje Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Jedan od glavnih aktera afere Ina, koja proteklih dana trese Hrvatsku je i Marija Ratkić direktorka Plinare istočne Slavonije. Ratkić je, sa još četiri osobe uhapšena u velikoj akciji hrvatske policije zbog učestvovanja u najvećoj pljački u istoriji ove države, u kojoj je naftna kompanija Ina otuđila 133 miliona evra. Nakon hapšenja u javnost su izašle informacije da direktorka Plinare poseduje čitavu lepezu nekretnina, ali i da je "tesno povezana" sa HDZ-om.

Kako pišu hrvatski mediji, pedesetdevetogodišnja Vinkovčanka Ratkić je već dvadesetak godina, tačnije od 1999. godine, predsednica uprave Plinare istočne Slavonije u koju je došla kao kadar bivšeg HDZ-ovog župana Bože Galića. Dugogodišnja je članica ove stranke, ali nikada nije obavljala značajnije funkcije u njoj.

Ali, Ratkić nije samo članica HDZ-a, nego i njena značajna donatorka. Kako pokazuju službeni podaci koje je HDZ prema zakonu morao da objavi, 2016. godine Ratkić je HDZ-u donirala 2000 kuna.

Marija Ratkić Foto:Slavko Midzor/PIXSELL

Kako pokazuju službeni podaci koje je HDZ prema zakonu morao objaviti, 2016. godine Ratkić je HDZ-u donirala nekoliko stotina evra.

I drugi akter afere Damira Škugor, dojučerašnji direktor za pronađu gasa, takođe je čaj HDZ-a i on je kako veruju istražitelji, partijskoj koleginici jeftino prodavao gas, a ona ga je po istoj ceni, uz proviziju, prodala firmi koja je bila u „talu“ sa Inom.

Inače, Ratkić je podnela ostavku samo dan nakon hapšenja, zbog čega se veruje da će uskoro biti puštena iz pritvora, s obzirom na to da u njemu boravi zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, koje ukoliko nije na funkciji koju je obavljala ne može da ponovi.

Pročitajte još:

Vladarka iz senke

Kao zanimljiv detalj iz biografije izdvaja se i to što je Ratkić izbegavala bilo kakvu vezu sa medijima niti se na bilo koji način isticala.

Ratkić nije sazivala konferencije za novinare niti je koristila prilike da predstavi poslovanje kompanije, prihode, nove projekte…

Zbog toga je čitavu njenu okolinu iznenadilo njeno hapšenje. Jedan od članova HDZ-a rekao je za hrvatske medije da je Ratkić poznavao kao pobožnu ženu, koja često odlazi na liturgije.

5 stanova, ogromna plata

Inače, prema pisanju hrvatskih medija, pobožna Ratkić se poprilično oparila tokom dvodecenijskog obavljanja funkcije.

Ona sada poseduje četiri stana u Zagrebu i jedan u Vinkovcima. Stanovi u ZagrebuUz to, Ratkić je primala poprilično veliku platu u iznosu od 2.700 evra, a od iznajmljivanja nekih od stanova imala je i prihod od 2.300 evra mesečno.

Takođe, u javnost je izašlo da vozi i luksuznog pasata koji vredi blizu 20.000 evra.

Kako je krala gasna hobotnica?

Podsetimo, Ratkić je sa još četvoro osumnjičenih uhapšena u subotu. Uhapšeni su prodavali gas iz domaćih bušotina koji se vrlo loše kontroliše. Svaka prodaja tog gasa smatra se čistom zaradom za kompaniju i zato je pljačka tako dugo prolazila neopaženo.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC/ bs,Slavko Midzor/PIXSELL

Drugi, mnogo važniji detalj je da je iz Plinare istočne Slavonije Vlada upozorena na sporne visoke zarade u preprodaji gasa, ali niko nije reagovao. Tačnije, upitno je to kako ogromnu malverzaciju nisu uočili oni koji su prvi to trebali da uvide – pre istražitelja kontrolni mehanizmi “INE” bili su dužni da postave pitanja oko prodajne cene gasa.

Ko je sve uhapšen?

Zbog pljačke Ine uhapšeni, pored Ratkić, su direktor u Ini Damir Škugor, predsednik Hrvatske odmetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik firme OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, koji je pušten dan nakon što je uhapšen.

BONUS VIDEO Crnogorci pljačkaju zlataru u Italiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar