Damir Škugor hapšenje Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Nadzorni odbor hrvatske INA-e danas je nakon četvrosatnog zasedanja prihvatio je odluke Upravnog odbora da suspenduje Damira Škugora sa pozicije direktora Plina i energije, a ugovor o radu će biti raskinut. Istovremeno biće povučen iz svih nadzornih odbora u kojima predstavlja INA-u. Pored njega i svi ostali zaposleni za koje se internom istragom utvrdi da su postupali nesavesno biće suspendovani. Kompanija će zaustaviti sva dalja plaćanja prema spornim ugovorima, a suspendovano je potpisivanje svih ugovora sa fiksnom cenom gasa.

U saopštenju kompanije nakon održanog sastanka NO nakon koga se funkcioneri INA-e nisu pojavili pred novinarima, navodi se da je na osnovu preliminarne interne istrage utvrđeno da je Škugor sa podređenima kršio kompanijska pravila što je dovelo do štete za INA-u.

Iako je standardna praksa da se nude i potpisuju ugovori i sa varijabilnom i sa fiksnom cenom gasa, direktor divizije za gas nije imao pravo da potpisuje ugovore sa fiksnom cenom sa veleprodajnim kupcima i to direktno, bez javnog poziva.

Takođe, navodi se u saopštenju, nije imao pravo da potpisuje ugovore na period duži od godinu dana, a nije ni podneo te ugovore na uvid upravi kompanije.

Navodi se i da će INA učiniti sve da povrati izgubljen novac, ali i da će unajmiti spoljnog revizora koji će proveriti procedure za donošenje odluka unutar kompanije.
Prekjuče je USKOK uhapsio pet osoba među kojima i Škugora zbog sumnji da je organizovao kriminalnu grupu i da je iz Ine izvukao 142,5 miliona evra.

Oni su navodno prodavali preduzeću OMS osiguranje koju je osnovao Josip Šurjak, predsednik Hrvatske privredne komore, koji je takođe uhapšen, po desetostruko nižim cenama od onih po kojima je gas kasnije preprodavan u inostranstvu.

Podsetimo, hrvatska javnost ostala je u šoku nakon što su hrvatska policija i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) uhapsili petoro ljudi zbog umešanosti u veliku pljačku naftne kompanije INA, u kojoj je kako se sumnja, otuđeno 133 miliona evra, što je najveća takva pljačka u istoriji ove zemlje.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja našli su se, sada već suspendovani, direktor INE Damir Škugor, predsednika Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik kompanije OMS Management., Škugorov otac Dane, i predsednica Marija Ratkić, direktorka preduzeća Plinara Istočna Slavonija.,  direktor INE Damir Škugor, predsednika Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik kompanije OMS Management., Škugorov otac Dane, i predsednica Marija Ratkić, direktorka preduzeća Plinara Istočna Slavonija.

***

BONUS VIDEO: Jesmo li u Hrvatsku izvezli lažne medicinske sestre?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar