Jevgenij Murajev FOTO: Facebook

Velika Britanija optužila je Rusiju da pokušava da postavi proruskog vođu u Ukrajini, tvrdeći da su ruski obaveštajci u sklopu plana za invaziju već bili u kontaktu s bivšim ukrajinskim političarima. Britansko ministarstvo spoljnih poslova nije pružilo dokaze za svoje optužbe koje dolaze u vreme pojačanih tenzija između Rusije i zapada dok Rusija gomila vojne snage blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da ne namerava da izvrši napad na tu bivšu sovjetsku republiku.

Ministarstvo je saopštilo da raspolaže informacijama po kojima ruska vlada želi da postavi proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li napasti i zauzeti Ukrajinu i da za potencijalnog kandidata za novog lidera vide bivšeg ukrajinskog zastupnika Jevgenija Murajeva, prenos BBC.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da informacije koje se danas objavljuju osvetljavaju opseg ruske aktivnosti osmišljene da bi srušile Ukrajinu i daju uvid u razmišljanje Kremlja.

„Nećemo tolerisati zaveru Kremlja za postavljanje proruskog vođstva u Ukrajinu“, napisala je Tras na Tviteru, poručivši da bi vojni upad u Ukrajinu bio ogromna strateška greška s ozbiljnim posledicama.

Jevgenij Murajev je vlasnik TV kanala koji otvoreno podržava Kremlj, a kandidovao se za predsednika Ukrajine 2019. godine, ali je odustao od trke u korist drugog kandidata s podrškom iz Kremlja. U subotu naveče Murijev je odbacio optužbe nazvavši ih „glupima i apsurdnima“, istaknuvši da je i sam bio žrtva ruskih sankcija.

Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / TASS / KREMLIN POOL / SPUTNIK, TOMASZ WASZCZUK, EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

– Možda sam nešto propustio, ali Rusija ima drugog kandidata pa čak to niti ne krije. Ja sam patriota, rekao je za britanski „Telegraf“.

On je na Fejsbuku objavio fotografju sebe kao Džejmsa Bonda, uz komentar: „Sutra više detalja“, prenosi „Njujork tajms“.

Analitičari sugeršu da bi pravi kandidat Kremlja mogao biti Viktor Medvedčuk, ukrajinski oligarh kojeg s Putinom veže i kumstvo. „Telegraf“ nije uspeo da kontaktira Medvedčuka.

Britanski zvaničnici takođe su naveli imena četiri bivša ukrajinska ministra koja su navodno bila u dosluhu s ruskim obaveštajnim oficirima. Reč je o Sergiju Arbuzovu, Andriju Klujevu, Vladimiru Sivkoviču i Mikoli Azarovu, koji je bio ukrajinski premijer od 2010. do 2014. godine.

Bonus video: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar