Entoni Blinken Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas u Berlinu da će SAD i njihovi saveznici brzo i oštro odgovoriti ako Rusija pošalje vojne snage u Ukrajinu.

„Ako ruske vojne snage pređu ukrajinsku granicu i počine nove akte agresije protiv Ukrajine, uslediće brz, oštar, ujedinjen odgovor SAD i naših saveznika i partnera“, rekao je Blinken novinarima.

Blinkenov komentar u Berlinu deluje kao pokušaj da se razjasni pozicija SAD i NATO saveznika, nakon što je američki predsednik Džozef Bajden žestoko kritikovan zbog izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne naročito snažnog odgovora.

Šef američke diplomatije se danas trudio da istakne jedinstvo SAD i njihovih partnera uoči moguće invazije Rusije na Ukrajinu. Ukazao je da su američke diplomate održale više od 100 sastanaka sa saveznicima poslednjih nedelja kako bi osigurale jedinstven glas i delovanje kada je u pitanju Rusija.

PROČITAJTE JOŠ:

„To jedinstvo nam daje snagu, snagu kojoj Rusija ne može da parira. Zato i gradimo dobrovoljne saveze i partnerstva. To je i razlog zašto Rusija bezobzirno nastoji da nas podeli“, naveo je Blinken.

Blinken se danas u Berlinu sastao sa šefovima diplomatija Velike Britanije, Francuske i Nemačke, sa ciljem da učvrsti jedinstvo zapadnog bloka protiv Rusije, usred strahovanja da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

On će se sutra u Ženevi sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom zbog krize oko Ukrajine.

Rusija je razmestila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, a američki predsednik Džozef Bajden rekao je juče da misli da će Rusija napasti Ukrajinu. Bajden je upozorio predsednika Vladimira Putina da će Rusija u slučaju invazije platiti „visoku cenu“, u izgubljenim životima i mogućim isključenjem iz globalnog bankarskog sistema.

Moskva uporno negira da planira ofanzivu na Ukrajinu, a danas je optužila Zapad da osmišljava provokacije u Ukrajini, ukazujući da je Velika Britanija prethodnih dana vojnim avionima slala naoružanje Ukrajini.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je danas da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o skorom ruskom napadu na Ukrajinu „zavesa za pripremanje njihovih provokacija velikih razmera, uključujući one vojnog karaktera“.

SAD i njihovi NATO saveznici suočavaju se sa teškim zadatkom u vezi sa ukrajinskom krizom.

Bajden je rekao da ne planira da šalje vojnike u slučaju ruske invazije, ali on bi mogao da se opredeli za niz manje dramatičnih, ali ipak rizičnih vojnih opcija, uključujući podršku ukrajinskom otporu nakon invazije.

Obrazloženje za izbegavanje direktnog američkog uključivanja u rat Rusije i Ukrajine je jednostavno. SAD nemaju ugovorne obaveze prema Ukrajini, a rat sa Rusijom predstavljao bi ogromnu kocku. Međutim, preslab odgovor takođe nosi određene rizike.

Bonus video: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar