Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podgoričke "Vijesti" pišu danas da je avio-prevoznik "Montenegro erlajns" avansno dobio 3,6 miliona evra od Nacionalne turističke organizacije (NTO) za reklamiranje Crne Gore kao turističke destinacije, prema ugovoru potpisanom sredinom 2017. na period od četiri godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovaj novac je uplaćen sa namenskog na žiro račun avio-kompanije, prema ugovoru u koji su „Vijesti“ imale uvid, pošto je nova vlada skinula oznaku tajnosti sa tog dokumenta.

Ugovor su, dodaje se, potpisali direktorka NTO Željka Radak Kukavičić i bivši direktor Montenegro erlajnsa Živko Banjević.

Obaveza MA je, prema ugovoru, bila da za taj novac promoviše državu kao turističku destinaciju na duštvenim mrežama, u specijalnom časopisu „Luxury inflight“, da brendira svoje poslovne prostorije, predstavništva, avione, daje podršku u organizovanju studijskih poseta novinara i turoperatora, informiše potencijalne turiste o turističkoj destinaciji putem flajera, itd.

Pošto je ugovor između dve strane potpisan na period od četiri godine i ceo iznos avansno uplaćen, a avioni MA prizemljeni, Nacionalna turistička oganizacija neće moći da dobije za deo novca usluge definisane ugovorom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ono što se zvanično zna iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) jeste da je Montenegro Erlajns „avansno opravdao“ 1,24 miliona evra za 2017. i 2018. godinu, navodi list.

Ukupna pomoć koju je ova kompanija dobila od države u 2017. godini, kako je saopštio predsednik vlade Zdravko Krivokapić na premijerskom satu, iznosila je 9,49 miliona evra, od čega je iz budžetske rezerve isplaćeno 4,29 miliona, a 5,2 iz budžeta Ministarstva saobraćaja.

Da je MA dobijao novac od NTO obelodanjeno je, dodaje se dalje, u revizorskom izveštaju o njegovom poslovanju 2018. godine koji je uradila revizorska kuća MV „Konsalt“ iz Podgorice.

U tom izveštaju je pisalo da je MA imao obavezu prema NTO za primljeni avans, a nije bilo podatka zašto je turistička organizacija Crne Gore dala novac nacionalnom avio-prevozniku.

„Radak Kukavičić nije objasnila javnosti sa koje je budžetske stavke isplaćeno MA 3,6 miliona evra, a podaci o toj uplati nisu bili dostupni u finansijskim izveštajima NTO. Bez odgovora su i ostala pitanja odakle NTO toliki novac kada je imala manji budžet na godišnjem nivou od ove jedne avansne uplate“, objavile su Vijesti.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar