Foto: Shutterstock/Vytautas Kielaitis

Avioni državnog avio-prevoznika “Montenegro erlajns” (MA) od danas više neće leteti, objavili su sinoć predstavnici MA.

Nacionalna avio-kompanija je poslovala 26 godina, od kojih je saobraćala preko 23 godine.

“Zbog novonastale okolnosti, koja se odnosi na odluku Vlade da u daljem periodu neće podržati postojanje MA i koja izrazito negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili smo da je u pitanju nivo rizika koji MA ne može da prihvati. Od 26. 12. 2020. godine u celosti obustavljamo planirani saobraćaj”, saopšteno je iz MA.

Pročitajte još:

Iz Vlade je u četvrtak objavljeno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro ne mogu uplatiti ovoj kompaniji, a jedan od modela kroz koji će se gasiti je neminovni stečaj, koji može da zatraži bilo ko od više desetina poverilaca.

Iz Vlade su rekli da odluku o tome još nisu doneli, ali da su im ruke vezane i da ne mogu MA dati više novčanu pomoć, jer bi imali prekid pregovora sa EU.

Uz to, niskobudžetska kompanija “Rajaner” 4. decembra predala je pritužbu EK protiv Crne Gore, tvrdeći da je Vlada ove godine davala novac MA i mimo sume od 43 miliona, koliko je avio-prevozniku uplaćeno kroz sporni posebni zakon o MA.

Ministar finansija Milojko Spajić je precizirao da bi šteta od gašenja MA mogla biti oko 50 miliona evra, dok će budžetom za narednu godinu za osnivanje nove kompanije opredeliti 30 miliona evra.

Foto:EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Stav Vlade da se ne može izbeći gašenje MA naišao je na osudu bivše vlasti koja je, kako je utvrđeno, nezakonito godinama održavala kompaniju novcem poreskih obevznika, a za dugove i gubitke niko nije odgovarao.

Pojedini vazvuhoplovni stručnjaci kažu da se umesto gašenja moglo ići u restrukturiranje firme.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića najavila je osnivanje nove kompanije, koje bi trajalo od šest do devet meseci.

Kompanija bi mogla biti u potpunosti operativna tek 2022.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar