Glasna muzika, daleko iznad “dozvoljenog” nivoa zvuka, gužva, žamor, dovikivanje i galama “veselih” turista u alkoholisanom stanju, aktuelna je atmosfera tokom letnje sezone, svake večeri od 22 časa do jedan sat posle ponoći, duž Slovenske plaže u Budvi. Buka koja mladima ne smeta, je međutim nepodnošljiva za goste koji su skupo platili da odmore u hotelima na budvanskoj obali, zbog čega je iz dana u dan sve više incidenata, a loklano stanovništvo zahteva da se sprovodi zakon o dozvoljenom nivou zvuka ili da zatvore diskoteke.

Pročitajte još:

U pravcu prema Bečićima, na samom kraju Slovenske plaže u Budvi, muzika iz otvorenih diskoteka preti da ugrozi čulo sluha.

Od 22 sata lokali na obali se pune, zvuk je sve jači, a atmosrefa uzavrela, baš kao i temperatura vazduha.

“U Budvu dolazim zbog provoda, ko hoće da spava i da odmara neka ide u zaliv ili negde gde je pustara. Ovde su žurke svake godine i na to smo navikli, pa zbog noćnog života smo i tu” kaže Ivan (23) iz Beograda, dok čeka u redu da plati ulaz pet evra i uđe u jednu od nekoliko diskoteka na obali.

“To je ona slatka mala, koja živi od skandala”, dopire sa bine, a muzičari se smenjuju svako veče, dok teku “reke” alkohola, piju se skupocena pića.

Budva Crna Gora Foto:Ana Marković/Nova.rs

“Sve što smo uštedele, dajemo za izlaske, jer je stvarno skupo, najjefitnije pivo je četiri evra, a šampanjac ide i do 200 i više, ali vredi, provod je super. Preko dana spavamo, odemo na plažu da se okupamo na kratko i onda nazad u apartman, pa spremanje za grad. Kad se desi da ostanemo bez para, ‘stigne nam piće’” uz lukavi osmeh priča Maja (22), koja je sa drugaricama na odmoru u Budvi.

Budva Crna Gora Foto:Ana Marković/Nova.rs

Međutim, diskoteke i njihova buka ne prijaju svima. Na samo nekoliko desetina metara od ove “festivalske” atmosfere su hoteli u kojima odsedaju i stariji gosti željni odmora i sna.

Naime, zaključak nedavnog sastanka predstavnika mesnih zajednica „Stari grad“ i „Gospoština“, ugostitelja, hotlijera, meštana, jeste da je problem buke eskalirao i da se mora rešiti.

Predsednik Saveta MZ „Gospoština“ Ljubo Rađenović poručio je da je situacija izmakla kontroli i pozvao je Opštinu da napokon reši problem i sprovede ono što zakon propisuje.

Budva Crna Gora Foto:Ana Marković/Nova.rs

„Mi smo u špicu sezone, osećamo da situacija izmiče kontroli i da se problem buke vraća sa početka, kada su građani pokrenuli incijativu… Apelujemo na lokalnu samoupravu da se situacija uvede u zakonske okvire. Očekujemo jasan i čvrst odgovor od Opštine Budva, a ako se to ne desi idemo na druge instance. Naša incijativa je jasna, da se prekomereni nivo buke dovede u zakonske okvire, da se omogući dostojanstven život građana Budve, da turisti dobiju dostojanstvene i kvalitetne uslove za boravak. Ovde nema politike, već je isključivo u pitanju ljubav prema ovom gradu, da budemo prava turistička destinacija“, rekao je Rađenović.

Budva Crna Gora Foto:Ana Marković/Nova.rs

On je naglasio da sve četiri diskoteke na Slovenskoj obali već imaju po dve kazne, što znači da se došlo do „crvene linije“ i da mora da reaguje inspekcija.

„Očekujemo da opštinske službe sprovedu u delo ono što je obećano, da im se jasno stavi do znanja da sledeći prekršaj je oduzimanje dozvole. Još jedna je frapantna informacija, da u Budvi nijedan lokal nema dozvolu za izvođenje žive muzike, a do sada je podneto čak 16 zahteva od strane ugostitelja, ali nijedna dozvola nije izdata“, naglasio je on.

Budva Crna Gora Foto:Ana Marković/Nova.rs

Međutim, predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević, za Nova.rs kaže da je buka, provod i gužva na njihovoj obali poznata već 30 godina, a da se ovaj problem sada potencira samo zbog predstojećih izbora u oktobru.

“Provod i buka su deo atmosfere u Budvi tokom leta, već 30 godina, a ovde ima primesa politike jer idu izbori i buka je predstavljena kao najveći problem, iako imamo mnogo ozbiljnijih tema za rešavanje. Isti ti kojima smeta buka, ne bune se kada im uzurpiraju imovinu i postave bašte kafića i tende tamo gde im nije mesto, jer su im za to platili. U oktobru su izbori i sad jedna politička grupacija ističe buku kao da je to nešto novo. Budva je grad provoda i to svi moraju da shvate”, naglašava Carević u razgovoru za Nova.rs.

Marko Bato Carević Farma Carević Foto:Ana Marković/Nova.rs

On ističe da je Budva pre svega grad za mlade ljude željne dobrog provoda.

“U Budvu dolaze mladi koji žele da se provedu. Ako situacija nekima smeta, onda treba da sačekaju oktobar kad poslednji gost ode, pa da rešavamo ove probleme i spremamo se za narednu sezonu. To se ne radi sad kad smo u jeku turističke sezone, jer pred gostima ovom raspravom pravimo ružnu sliku o sebi. U Kotoru, u Dubrovniku ima diskoteka, kafića i glasne muzike, to je uobičajeno za turistička mesta. Kao predsednik bih voleo da imam mehanizam da rešim ovaj problem tako da svi budu zadovoljni, ali to nije lako. Ovakvi problemi se rešavaju sistemski”, kaže Carević.

Gost lomio po hotelu jer ne može da spava

Direktor hotela „Aleksandar“ u okviru TN „Slovenska plaža“ Ranko Popović izjavo je nedavno da je njihov posao direktno ugrožen od strane diskoteka koje se nalaze u neposrednoj blizini.

„Imamo neverovatne scene, gosti svakodnevno traže premeštaj, ali nažalost i sobe koje su u pozadini hotela i u njima je količina buke nepodnošljiva. U toku dana imamo po deset preseljenja iz jednog u drugi deo hotela. Imali smo pre neki dan nemilu scenu, kada je gost iz Nemačke napao recepcionera, upravo zbog problema buke. On je lomio sve na recepciji i uhvatio je recepcionera za kravatu, moralo je da reaguje obezbeđenje. Svakodnevno zovem dežurnu službu Komunalnu policiju i inspekciju, ali nema pomaka. Mi smo najugroženiji, ako se nešto hitno ne preduzme hotel možemo zatvoriti“, kazao je Popović.

BONUS VIDEO Crna Gora sezona 2022

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare