Plaža Dukljanski vrtovi Foto:Ana Marković Vušović/Nova.rs

Dva kreveta, suncobran, činiju sa voćem, tanjir ostriga, šampanjac, nekoliko flaša vode, kao i pravo na korišćenje drvenog stola i par stolica, dobićete ako na jednoj od budvanskih plaža, možda i najskupljoj na crnogorskom primorju, potrošite, verovali ili ne, čak 1.000 evra. To je cena “luksuza” za celodnevno uživanje na nekada popularnoj “Maloj plaži”, koja danas pripada stambeno/hotelskom kompleksu Dukljanski vrtovi.

Pročitajte još:

Moguće je međutim na ovoj “mini plaži” provesti dan i za manje para, recimo za 250 evra. Za taj novac dobićete “osnovni paket”: dve ležaljke i suncobran i to na ceo dan, od jutra do mraka, bez uslovljavanja dodatnog troška, pa malo li je?

Naravno, na nešto bogatiji “smeštaj” imaćete pravo ako platite tričavih 450 evra, odnosno, to je minimalna cifra koju ste obavezni da potrošite ako mislite da dobijete “fensi plažni paket-set”. Ova privilegija za turiste dubljeg džepa, obuhvata opet dve ležaljke i suncobran, ali ovog puta dobijate i flašu šampanjca od 0,75 litara, činiju sa voćem i čak četiri flaše vode! Čist luksuz!

E sad, ako ste mislili da pređete u prvu klasu, a da je ova prethodna, ekonomska, previše sirotinjska, posegnite za novčanikom i izbrojte 500 evra za “Premium paket”. A ako vam je i to malo, onda dodajte još 500, pa da bude okruglo 1.000 evra za najluksuzniji paket na ovoj sumanutoj plaži.

Plaža Dukljanski vrtovi Foto:Ana Marković Vušović/Nova.rs

Za vaših 500 ili 1.000 evra, a razlika je uglavnom u “posteljama”, ležaljka ili krevet sa pokretnim gornjim delom za jastuke, dobijate još mnogo toga. Ovaj paket podrazumeva, kao što smo već napisali, luksuzni krevet plus dnevni boravak (šta god to značilo), a to nije sve, jer na istoj toj beloj posteljini, doduše po malo umazanoj peskom, dobijate i flašu šampanjca Dom Perinjon od 0.75 litara. I dok ispijate svoje penušavo vince, osoblje u blještavo belim uniformama, poslužiće vas činijom punom voća, ali ne bilo kakvog voća, u pitanju su probrane šumske voćkice, koje se ne kupuju na lokalnoj pijaci.

Taman kad pomislite da je to maksimum rajskih užitaka, sledi najbolji deo – tanjir ostriga, četiri flaše vode i poklon korpica! Pa, koliko para toliko mora i sunca… I posle svih ovih darova, plašimo se da će neko ipak ostati gladan, a možda i žedan…

Plaža Dukljanski vrtovi Foto:Ana Marković/Nova.rs

Iako naše bogeta goste ne zanima “sitna boranija”, koja se brčka na gradskim plažama, treba znati da na samo nekoliko desetina metara daleko, takoreći “iza ćoška”, čeka Slovenska plaža, a prolaskom kroz tunel, koji je tik iznad Dukljanskih vrtova, za samo pet minuta hoda stiže se do velike Bečićke plaže, a na ovim lokacijama sunčanje i kupanje je, zamislite – besplatno!

Na pojedinim delovima ovih plaža, ležaljke takođe imaju cenu, ali ona ne prelazi 20 evra. Ipak, tu su i pristojna mesta za normalne turiste, koji su verni starom dobrom sunčanju na peškiru, sa suncobranom zabodenim u pesak, torbom sa vodom, grickalicama, možda po kojim sendvičem, novcem za sladoled, kafu ili čašu piva. I eto nama odmora, šta fali?!

Plaža Dukljanski vrtovi Foto:Ana Marković/Nova.rs

Pa ko su onda ti ljudi, koji plaćaju 250, 450, 500 i 1.000 evra, da samo jedan dan provedu na plaži?

“Javne ličnosti uglavnom, najviše sportisti, oni ne pitaju za cenu, a ima i političara, muzičara, režisera, glumaca. Dolaze iz svih delova Crne Gore, ali i iz Srbije. Ima dosta i stranaca, ali najviše je ovih naših Balkanaca. Ima se para, ljudi troše, ne obaziru se na cene. U Dukljanskim vrtovima mnogi imaju stanove u vlasništvu, a neki su iznajmili apartmane. Kad ovde odsedaju, ležaljke su besplatne. Međutim, dolaze gosti koji su smešteni u drugim hotelima, a kod nas vole da uživaju. Često imamo goste Amerikance, Ruse, Ukrajince, Engleze, Francuze… Sve je to fin svet. Svako gleda sebe, ne smetaju jedni drugima, a i previše su platili da bi njima bilo ko smetao. Mada, čini mi se da oni o novcu ne razmišljaju, za njih je to sporedno. Samo je važno da se odmore, a cena je prava sitnica”, uz osmeh kaže za Nova.rs M. Đ., jedan od radnika obezbeđenja, zaposlen u hotelskom kompleksu Dukljanski vrtovi, koji je zbog sigurnosti na poslu, zamolio da ostane anoniman.

Plaža Dukljanski vrtovi Foto:Ana Marković/Nova.rs

Inače, gosti na ovu luksuznu plažu uglavnom stižu gliserima, jahtama… Retko ko se spušta stepenicama jer ne vole da pešače, a i previsoke su temperature za šetnju, pa je lakše stići sa mora, nego sa kopna.

“Nama, uobičajenim, prosečnim ljudima, sve je to suludo trošenje para i ne možemo da shvatimo taj svet. Imaju i oni raznih problema, ali novac nije među njima” zaključuje naš sagovornik.

Bonus video: Top 5 najlepših „divljih“ plaža u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare