Foto: Shutterstock

Cene prehrambenih proizvoda, ali i pića u kafićima na crnogorskom primorju ove letnje sezone visoke su, baš kao i temperature vazduha. Najskuplji artikli su u Budvi, u kojoj je trenutno najviše turista iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i iz Zapadne Evrope, a tu su i brojni državljani Rusije i Ukrajine, koji su se na nekoliko meseci preselili u priobalne krajeve. Kako su Budva i Vračar sad "pobratimi", uporedili smo cene u njihovim prodavnicama i ugostiteljskim objektima.

U odnosu na prošlu godinu, većina proizvoda koje lokalno stanovništvo kupuje svakodnevno, kao i turisti koji nisu smešteni u hotelima, već sami spremaju obroke, poskupeli su i do pedest odsto.

„Čini mi se da su svaki dan kad odem u prodavnicu cene sve više. Ne znam od čega to zavisi i kako mogu toliko da poskupljuju. Ovde smo već sedam dana, platili smo dvokrevetnu sobu u jednoj kući na 10 minuta hoda od plaže, a u dvorištu je letnja kuhinja, pa svaki dan sremamo ručak. Cene su jake, ali čini mi se da ni u Beogradu nije ništa jeftinije, čak su neke stvari u Srbiji i skuplje“, kaže za Nova.rs Miloš Krstić iz Beograda, koji je sa suprugom i dvoje dece na odmoru u Budvi.

Foto: Shutterstock

Kad je u pitanju Beograd, konkretno opština Vračar, koja je nedavno, nakon što su predsednici opština potpisali akt, postala pobratim Budve, cene osnovnih životnih namirinica iste su kao u novembru prošle godine, zahvaljujući Uredbi o ograničenju njihovih cena.

Ipak, cene ostalih proizvoda divljaju, te gotovo da ne postoji prehrambena roba koja nije poskupela.

U marketima u Budvi hrana jeftinija nego u Beogradu

Kad su u pitanju osnovne životne namirnice u marketima u Budvi, na primer brašno, pakovanje od kilogram košta u proseku 0,75 centi, odnosno 87 dinara. U Beogradu je kilogram brašna isto kao i mesecima unazad, a prosečna cena iznosi 75 dinara.

Kilogram šećera u Budvi košta oko 109 dinara, dok je u Beogradu 97 dinara, ali su rafovi potpuno prazni.

Foto: Dunja Marić/ Nova.rs

Kilogram pirinča u Crnoj Gori košta od 169 do 250 dinara, dok je cena jaja u pakovanju od 10 komada oko 234 dinara. S druge strane, za kilogram pirinča na Vračaru potrebno je izdvojiti makar 130 dinara, a ukoliko želite da kupite proizvod poznatijeg proizvođača, to će vas koštati i do 610 dinara.

Što se tiče mleka i jogurta u Budvi, cene se kreću od 111 do 216 za mleko, odnosno od 150 do 204 dinara za jogurt. Na Vračaru pak litar mleka košta od 109 do 124 dinara, dok je za jogurt potrebno izdvojiti u proseku 165 dinara za pakovanje od kilogram.

Litar suncokretovog ulja u Budvi ide od 279 do 291, dok je u jednoj od centralnih beogradskih opština ovo ulje minimum 199 dinara.

Vekna hleba u Budvi kreće se u rasponu od 58 do 93 dinara, a na Vračaru 60 dinara.

Konačno, pakovanje toalet papira košta između 232 i 415 dinara u Budvi, a kod nas cene se kreću od 333 do 759 dinara.

U kafić u Budvi ne možete bez dva evra

Što se tiče ugostiteljskih objekata u Budvi, biće vam potrebno minimum 234 dinara, odnosno dva evra, i to ukoliko želite da popijete espreso. Ako ipak poželite kapućino ili nes, potrebno je da izdvojite 269, odnosno 409 dinara.

Flašica kisele vode od 0.25 litara košta u proseku 292 dinara, dok će vas čaša vina koštati oko 585 dinara.

crveno vino
Crveno vino, Foto: Jon Feingersh Photography Inc. / ImageSource / Profimedia

Na Vračaru kafa i do 400 dinara

Ko želi da popije espreso s mlekom u centru Beograda, za njega će izdvajati od 185 do 230 dinara. Ukoliko su vaš izbor pre kapućino ili nes, to će vas koštati bar 210, odnosno 240 dinara, dok je cena „ajs“ kafe u ugostiteljskim objektima na Vračaru oko 400 dinara.

Kiselu vodu platićete oko 185 dinara, a čaša crnog vina koštaće vas, u proseku, od 450 do 680 dinara.

BONUS VIDEO Skriveni troškovi na odmoru – Sve zamke All Inclusive-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare