Foto: Krt/Printscreen

Na paradi povodom 75. godišnjice vladajuće Radničke partije, severnokorejski lider Kim Džong Un pustio je poneku suzu, izvinjavajući se zbog, kako je rekao, svog neuspeha da zemlju vodi kroz burna vremena. Ono što je sve šokiralo su gledaoci koji su otvoreno plakali slušajući svog vođu.

Retko izvinjenje i još ređe pokazivanje emocija vrhovnog vođe Severne Koreje iznenadili su mnoge, ali je snimak vojne parade sa uplakanim narodom koji rida, jeca i plače postao hit.

Pročitajte još:

Na snimku se vide vojnici, zvaničnici i običan svet kako mokrih obraza i suznih očiju gleda prezentaciju vojne moći Severne Koreje, od interkontinentalnih balističkih projektila do nikada viđenih tenkova i najsavremenijeg oružja.

“Naši ljudi su mi ukazali poverenje, visoko do neba i duboko kao more, ali nisam uspeo da to uvek ispunim na zadovoljavajući način”, rekao je Kim brišući suze. “Zaista mi je žao zbog toga“, dodao je on dok su okupljeni neksriveno plakali.

 

Citirajući svog dedu i oca – prethodne dvojice severnokorejskih vođa – Kim je naglasio da iako mu je poverena važna odgovornost da vodi zemlju držeći se puta velikih drugova Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, zahvaljujući poverenju svih ljudi, “njegovi napori i iskrenost nisu bili dovoljni da oslobode građane njihovih životnih teškoća”.

Foto: Krt/Printscreen

Dok je parada u glavnom gradu Pjongjangu predstavljala očekivano otkrivanje nove interkontinentalne balističke rakete i druge vojne opreme, Kim je iskoristio značajan deo svog govora da saoseća sa severnokorejskim narodom.

Foto: Krt/Printscreen

Obraćanje je bilo prepuno zloslutnih reči poput “ozbiljnih izazova”, “bezbrojnih iskušenja” i “neviđenih katastrofa”.

Foto: Krt/Printscreen

Severna Koreja je zabeležila dramatičan pad trgovine sa Kinom – njenim ubedljivo najvećim ekonomskim partnerom, zbog zatvaranja granica kao odgovor na pandemiju, iako Pjongjang insistira da nije zabeležio nijedan slučaj zaraze.

Britanski list Gardijan napominje da su godine međunarodnih sankcija kao odgovor na Kimov nuklearni i raketni program, plus šteta nanesena prirodnim katastrofama, samo dodatne poteškoće za severnokorejskog lidera.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare