Foto:Tanjug/KRT via AP

Severnokorejski lider, Kim Džong Un, pred velikim auditorijumom pustio je suzu, uputivši retko izvinjenje zbog, kako je rekao, svog neuspeha da zemlju vodi kroz burna vremena.

Analitičari smatraju da emotivni govor sugeriše da Kim oseća pritiske na svoje rukovodstvo povezane sa kovidom 19 i nuklearnim sankcijama, piše Gardijan.

Govoreći na ogromnoj vojnoj paradi održanoj tokom vikenda povodom 75. godišnjice vladajuće Radničke stranke, Kim je skinuo naočare i obrisao suze.

Pročitajte još:

„Naši ljudi su mi ukazali poverenje, visoko do neba i duboko kao more, ali nisam uspeo da to uvek ispunim na zadovoljavajući način“, rekao je Kim, prema prevodu njegovih govora u Korija tajmsu. „Zaista mi je žao zbog toga.“

Citirajući svog dedu i oca – prethodne dvojice severnokorejskih vođa – Kim je naglasio da iako mu je poverena važna odgovornost da vodi zemlju držeći se puta velikih drugova Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, zahvaljujući poverenju svih ljudi, „njegovi napori i iskrenost nisu bili dovoljni da oslobode građane njihovih životnih teškoća“.

Dok je parada u glavnom gradu Pjongjangu predstavljala očekivano otkrivanje nove interkontinentalne balističke rakete i druge vojne opreme, Kim je iskoristio značajan deo svog govora da saoseća sa severnokorejskim narodom, navodi Gardijan.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Obraćanje je bilo prepuno zloslutnih reči poput „ozbiljnih izazova“, „bezbrojnih iskušenja“ i „neviđenih katastrofa“.

Veliki pad trgovinske razmene s Kinom
Severna Koreja je zabeležila dramatičan pad trgovine sa Kinom – njenim ubedljivo najvećim ekonomskim partnerom, zbog zatvaranja granica kao odgovor na pandemiju, iako Pjongjang insistira da nije zabeležio nijedan slučaj zaraze.

Britanski list napominje da su godine međunarodnih sankcija kao odgovor na Kimov nuklearni i raketni program, plus šteta nanesena prirodnim katastrofama, samo dodatne poteškoće za severnokorejskog lidera.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Uprkos prisustvu trupa, projektila, tenkova i drugih dokaza o rastućoj vojnoj moći Severne Koreje, Kim je pružio podršku ljudima širom sveta koji pate od kovida 19 i izrazio nadu u poboljšanje veza sa Južnom Korejom.

Seul je saopštio da je zabrinut što se čini da je parada uključivala novu balističku raketu velikog dometa, pri čemu je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo Pjongjang da nastavi razgovore o denuklearizaciji.

Kim je u svom govoru upozorio da će „u potpunosti mobilizirati“ svoju nuklearnu silu ako se Severnoj Koreji bude pretilo, ali je izbegao direktnu kritiku Vašingtona.

BONUS VIDEO: