Foto: EPA-EFE/KCNA

Proteklog vikenda u Severnoj Koreji organizovan je događaj bez presedana - noćna vojna parada na kojoj je prikazana neuobičajeno velika količina novog oružja, od ogromnih balističkih projektila do nikada do sada viđenih vojnih tenkova.

Oružje koje je i dalje u različitim fazama razvoja pružilo je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu šansu da se pred svetom pohvali najsavremenijom vojnom opremom, ali i praktičnim sposobnostima kako nuklearnih tako i konvencionalnih snaga vojske Severne Koreje.

Foto: KCNA / UPI / Profimedia

Pročitajte još:

Parada, koja je organizovana u atmosferi pojačanih tenzija zbog politike „pucaj da ubiješ“ koja je na snazi u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa za koji Kim tvrdi da ne postoji u Severnoj Koreji, predstavlja pritisak na Sjedinjene Države da ukinu ili ublaže sankcije Pjongjangu, a istovremeno ne ugroze prijateljski odnos Kima i predsednika SAD Donalda Trampa.

Pomirljiv govor Kima, ali…

Kim je održao pomirljiv govor u kome je novi arsenal predstavio kao oružje za odbranu, a ne kao pretnju Sjedinjenim Državama, rekao je Rojtersu Brus Klinger, penzionisani CIA analitičar. „Jasna poruka je da, suprotno tvrdnjama SAD, severnokorejska nuklearna pretnja nije rešena“, dodao je on.

Slet je međutim pokazao i da Severna Koreja nastavlja sa širenjem svojih nuklearnih kapaciteta, iskoristivši zastoj u pregovorima sa Trampovom administracijom.

Frustriran sporim napretkom pregovora, Kim je u decembru obećao da će nastaviti da radi na unapređenju nuklearnog arsenala i da će uskoro predstaviti svetu „novo strateško oružje“. Tada je rekao i da zemlja više nije obavezna da suspenduje rad na nuklearnom naoružanju što je Tramp tražio tokom pregovora sa Kimom.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Monstruozno veliki ICBM

Stranim medijima nije bio dozvoljen dolazak na paradu, ali se na snimcima koje su lokalni mediji podelili vidi ogromna interkontinentalna balistička raketa (ICBM), potencijalno opasnija od onih „manjih“ zbog količine bojevih glava koje može da ponese, kao i veliki nosači raketa, nova generacija pomorskih projektila i savremeno naoružanje.

Zvezda noćnog sleta bio je ogroman, nikada do sada viđen projektil koji je prevozilo veliko vozilo sa 11 osovina koje služi i kao transporter i kao rampa za lansiranje. Sa dužinom od 25 metara i prečnika tri metra, procenjuje se da je projektil najveći pokretni ICBM na svetu, smatraju vojni analitičari.

„Budući da Hvasong-15, najveći projektil koji je Severna Koreja testirala, može da pogodi mete bilo gde u SAD, veruje se da novi ICBM može da nosi više bojevih glava“, kaže Melisa Hanam, zamenik direktora Otvorene nuklearne mreže.

Foto: KCNA / UPI / Profimedia

Skupa odbrana SAD

„Severnoj Koreji je jeftinije da doda bojne glave nego Sjedinjenim Državama da doda presretače“, upozorava Džefri Luis, istraživač sa Džejms Martin centra za studije o razoružavanju. „Ako novi severnokorejski ICBM može da nosi 3 do 4 bojeve glave, nama bi bilo potrebno 12 do 16 presretača za svaki projektil. Poslednji put kada su SAD kupile 14 presretača, to ih je koštalo milijardu dolara“, naveo je on.

Uz projektil i ogromni nosač-lanser, Severna Koreja je predstavila i nove projektile koje mogu da se ispaljuju iz podmornica – Pukguksong-4, kao i najsavremenije sisteme taktičkog naoružanja, projektile kratkog dometa, radare, antitenkovsku municiju i granate.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Pjongjang šalje svetu poruku

Li Ho-rjung, istraživač sa Korejskog instituta za analizu odbrane iz Seula pokušala je da olakša situaciju podsetivši da Pjongjang nekada na paradi prikaže oružje, koje još uvek nije u potpunosti operativno i da to radi kako bi poslala poruku svetu.

„Nije baš da će testirati oružje i tako isprovocirati zemlje poput SAD, jer žele da ostave sebi prostor za pregovore“, rekla je ona.

Severna Koreja nije testirala ICBM od 2017. ali su ove godine sproveli čitav niz testova projektila kratkog dometa i raketa koje ne mogu da stignu do SAD, ali mogu do Južne Koreje što je podstaklo Seul da apeluje na Pjongjang da nastavi sa razoružavanjem.

Južna Koreja zabrinuta

Ministarstvo odbrane Južne Koreje izrazilo je zabrinutost činjenicom da je Severna Koreja pokazala svoje novo oružje uključujući novi razorni projektil i pozvalo Pjongjang da poštuje primirje iz 2018.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je pak pozvalo Severnu da se vrati pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Pojedini analitičari misle da će Severna Koreja sačekati američke izbore u novembru, kako bi testirala novo oružje i samim tim stekla prednost u nastavku pregovora sa SAD, kad god do njih dođe i ko god bude bio predsednik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar