Engleska, policija
Foto: Martin Pope/ZUMA Press Wire/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Policijska stanica je zapaljena, a rulja je bacala predmete na policiju i podmetala požare u neredima koji su sinoć izbili u severoistočnom engleskom gradu Sanderlendu. Policija je nerede opisala kao "kriminalno nasilje".

Osam osoba je uhapšeno zbog niza krivičnih dela, od nasilnog nereda do provale. Neredi su izbili kao odgovor na nedavni napad nožem u tom gradu kada su ubijene tri devojčice

Tri policajca su povređena i prebačeni su u bolnicu. Jedan je dobio otkaz, a dvojica su zadržana na lečenju.

Umotani u engleske zastave, uzvikivali antiislamske parole

Neki od demonstranata bili su ogrnuti engleskim zastavama, a čuli su se i povici podrške ekstremno desničarskom aktivisti Tomiju Robinsonu. Ostali učesnici marša, koji su napustili trg nešto pre 19 časova, uzvikivali su pogrdne parole o islamu. Policija na konjima i kombijima pratila je grupu dok se probijala kroz grad, a kasnije su izbili sukobi između policije i demonstranata ispred džamije, gde je rulja gađala policiju raznim predmetima, od kamenja do limenki piva. Kasnije uveče, u centru grada je prevrnut automobil koji je potom zapaljen. Demonstranti su aktivirali aparate za gašenje požara i polili policiju sadržajem.

Napeto i u Liverpulu

Policija je sinoć smirila strasti i u Liverpulu, gde su se ispred džamije okupili demonstranti i kontrademonstranti. Manja tuča je izbila između demonstranata kada je policija stigla na lice mesta, a kontrademonstranti su skandirali: „Reci to glasno, reci jasno: izbeglice su dobrodošle ovde“ i „Ne govorite u ime Sanderlenda“.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradonačelnica Kim Mekginis rekla je da je „zaprepašćena“ scenama u Sanderlendu. „Ako je vaš odgovor na tragediju da je iskoristite za nasilje i zlostavljanje drugih, napad na policiju i oštećenje imovine, vi samo zagovarate zločin i nasilje. To nije protest. To je zločin i nered. Ne govorite u ime Sanderlenda. nemojte u ime ovog regiona“, rekla je ona.

Treća noć nasilja, potaknule ih dezinformacije

Bila je to treća noć nasilnih protesta u engleskim mjestima i gradovima ove nedelje, nakon napada u Soutportu u kojem su tri devojčice izbodene na smrt.

Nasilni incidenti izbili su u Soutportu, severoistočnom gradu, Hartlepulu i Londonu kao reakcija na lažne informacije na društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za napad radikalni islamistički migrant.

BONUS VIDEO: U nemirima u Engleskoj povređeno 39 policajaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar