Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik optužio je SDS da je za kampanju za opšte izbore 2018. godine obezbedila 3,8 miliona maraka od novca poteklog od trgovine drogom.

„Šef kabineta ministra bezbednosti iz prošlog saziva (Dragan Mektić) direktno je komunicirao s kriminalcima i omogućavao im otvaranje tranši kuda da uvoze i prevoze drogu u BiH“, kazao je Dodik.

Dodao je da „ima i njihova izjava da je SDS-u dato 3,8 miliona KM do 2018. godine da uđe u izbornu kampanju“.

„O tome se ne piše, to nije korupcija. Da su dobili izbore, imali bi vlast narkomana i ostalih“, rekao je Dodik.

Naveo je i da je Mirka Šarovića, dok je bio predsednik Republike Srpske, čuvao „čovek koji je profesionalni ubica optužen za 12 ubistava, a da ga sada traži Interpol“.

Istakao je i kako mu se obratilo desetero ljudi koji su zabrinuti zbog toga što je Đorđe Ždrale na slobodi.“Mi u Istočnom Sarajevu pokušavamo izbaciti sve kriminalne grupe. On nije trebao izaći. A svi s kojima sam razgovarao, bilo ih je preko deset, kažu da je s njim bio blizak Mirko Šarović“, rekao je Dodik, prenela je regionalna N1 televizija.

Sud BiH je 11. februara doneo odluku da Ždrala, koji je osuđen za ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini, pusti na slobodu nakon što je odslužio 12 godina zatvora od dvadeset, na koliko je osuđen.

Na ove Dodikove optužbe regovao je predsednik SDS-a Mirko Šarović koji je izjavio da Dodik laže.

On je odbacio navode o njegovoj povezanosti s Đorđem Ždralom kao i drugim osobama iz kriminalnog miljea.

„Poručujem mu da on tuži SDS da je uzeo 3,8 miliona, ne znam koje godine. Konačno treba suziti taj prostor da možete nekoga tako bezočno optuživati za neke stvari i hladno otići. Ako ne dokažete, trebate odgovarati“, naveo je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je naveo da je upravo Dodik predvodnik korupcije u RS, ocenivši da bi Dodik, umesto što se bavi širenjem neistina na račun opozicije, trebalo da odgovori ko je krivac za korupciju koja je svakim danom sve prisutnija.

„Dodik sada baca neke ‘bombe’. To je smešno. Gospodine, odgovaraj za rastuću korupciju u Republici Srpskoj. Ti, tvoja stranka i tvojih četrnaest trabanata ste odgovorni za takvo nešto i ti moraš da platiš cenu za to“, istako je Šarović.

On je naglasio da je „notorna laž i Dodikova tvrdnja da je u njegovom obezbeđenju bila osoba koja je na poternici Interpola, a koja je optužena za više ubistava“.

„Sa nekim osobama koje je on spomenuo ja nikada u životu nisam bio, a kamoli da su me štitili. Treba podsetiti da je Dodik i ranije iznosio gnusne laži o tome da mene čuva Obaveštajno-bezbednosna služba BiH (OBA) i da me vozi njihovo vozilo“, kazao je Šarović.

Još je kazao da u nedostatku pravih argumenata Milorad Dodik koristi taktiku – napad je najbolja odbrana.

„Neka Dodik objasni zašto je ovako teška situacija u Republici Srpskoj, što nas je zavadio sa cijelim svetom, zašto vodi politiku koju će nas dovesti u sunovrat. On vodi politiku slepila koja neće izaći na dobro za Republiku Srpsku“, kazao je Šarović.

BONUS VIDEO: Dodik o vojsci u BiH