Zoran Milanovic, Milorad Dodik i Viktor Orban
Zoran Milanović, Milorad Dodik i Viktor Orban Foto:MEGA / The Mega Agency / Profimedia/Evandro Inetti / Zuma Press / Profimedia/EPA-EFE/JOHANNA GERON

Ministri spoljnih poslova država članica EU danas će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama čelnicima Republike Srpske. U spas Miloradu Dodiku stiže Mađarska i verni prijatelj Viktor Orban, a sasvim je moguće da će uvođenje sankcija sprečiti i susedna Hrvatska, sa čijim liderom Zoranom Milanovićem Dodik gaji neobično bliske odnose.

Uoči sednice, šef dilomatije EU Žosep Borelj je upozorio da čelnici Unije ne smeju dopustiti raspad Bosne i Hervegovine, iako je situacija u toj zemlji prilično zabrinjavajuća.

„Situacija u BiH je sigurno zabrinjavajuća, više nego ikada pre, a nikada nije bila laka. Sada se osete centrifugalne sile. Razgovarao sam sa Dodikom i podsetio ga da se moramo sastati zbog razgovora, diskusija. Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne. I da nastavimo procese u skladu s dogovorima i da izbjegnemo diskriminaciju”, poručio je Borelj.

Milorad Dodik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sam Dodik nije nimalo zabrinut zbog današnje sednice, jer, kako je istakao, sve očekuje veliko iznenađenje – ono u vidu podrške koja ne dolazi samo od Rusije.

„Brojne zemlje EU će stati iza nas. Ranije je bilo malo zemalja koje su bile spremne da stanu iza Republike Srpske, osim Rusije. Videćete u ponedeljak u EU kako to izgleda, u Savetu Evrope i na nekim drugim mestima”, naveo je on.

Njegov cilj i velika misija je da „izdrži“ administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, što neće biti teško jer „ima još samo dve i po godine mandata“.

Peter Sijarto Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Bez obzira na sve, spreman sam na ličnu žrtvu. Cilj mi je da sačuvam Republiku Srpsku, srpski narod i njegova prava“, poručio je Dodik.

Mađarski štit

Ministar spoljnih poslova mađarske Peter Sijarto potvrdio je da će ta zemlja uložiti veto na moguće sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodik.

On je nakon telefonskog razgovora sa Dodikom rekao da je politika sankcija propala jer je samo pokrenula konfrontaciju na Zapadnom Balkanu, a jedino pravo rešenje po mišljenju Sijarta je „ubrzanje evropskih intergacija“.

Mir i stabilnost u regionu su osnovni interes Mađarske, poručio je ministar spoljnih poslova te zemlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

I Hrvatska staje u odbranu Dodika?

Uprkos protivljenju mnogih političkih aktera, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj, Zoran Milanović je čovek koji u poslednje vreme pruža veliku podršku Dodiku.

Pretpostavlja se da će tako biti i ovog puta, te da Hrvatska neće biti za uvođenje sankcija Dodiku i RS zbog privrženosti svog predsednika.

„Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik hrvatski je sagovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović “kupuje vreme” kako bi se izbori u Bosni i Hercegovini mogli održati po starom izbornom sistemu, koji diskriminiše Hrvate“. poručio je nedavno hrvatski predsednik.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar