Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia, BULENT KILIC / AFP / Profimedia, Shutterstock

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov danas je novinarima na redovnom brifingu rekao da Moskva britansku najavu novog paketa oružja za Ukrajinu percipira "ekstremno negativno".

„Velika Britanija uporno želi da bude prva među zemljama koje nastavljaju upumpavati oružje u Ukrajinu“, rekao je Peskov danas pa dodao: „To ne može imati značajniji uticaj na tok specijalne vojne operacije (kako Kremlj naziva 15-mesečni rat u Ukrajini, prim. aut.), ali će dovesti do daljeg uništenja i osvetničkih operacija. Za Ukrajinu ovo čini situaciju još težom“.

Velika Britanija nedavno je objavila da šalje Ukrajini projektile dugog dometa tipa Storm Šedou, koji imaju domet veći od 200 kilometara.

Britanija će takođe poslati stotine novih borbenih dronova dugog dometa Ukrajini. Domet tih dronova namenjenih napadima na neprijateljske mete iznosi više od 200 kilometara, objavila je jutros britanska vlada nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao u London na razgovore s britanskim premijerom Rišijem Sunakom, prenosi Index.hr.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

„Danas će premijer potvrditi dodatne isporuke stotina raketa za protivvazdušnu odbranu te dodatne bespilotne letelice, uključujući stotine novih borbenih dronova dometa većeg od 200 kilometara“, stoji u saopštenju britanske vlade koje prenosi Rojters.

„Radi se o oružju koje će biti isporučeno u narednim mesecima dok se Ukrajina priprema da intenzivira svoj otpor ruskoj invaziji“, navela je britanska vlada u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanija: Nemamo planove da šaljemo avione F-16

Velika Britanija nema planove da pošalje Ukranjini borbene avione, nakon što je ukrajinska vojska rekla da bi volela da koristi avione tipa F-16, rekao je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunak, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/Carl Court/Pool via AP

Upitan da kaže da li će London slati borbene avione Ukrajini, portparol je rekao da ne postoje planovi za tako nešto, preneo je Rojters.

„Ukrajinci su doneli odluku da treniraju svoje pilote na avionima F-16, a vi znate da britansko ratno vazduhoplovstvo ne koristi te avione“, istakao je portparol.

Foto: Tanjug/Carl Court/Pool via AP

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar